מבשלים בסיר אחד בשיטת BIAB זקוקים לרוב לאמצעי הרמה שיסייע לשלוף את הסל או השק מהסיר, ולהחזיק אותו מעליו לטפטוף וסחיטה. במיחד אם הסיר לא ממוקם בגובה רצפה, וקשה להרים עם הידיים.
תלוי בנפח הבאצ’, מדובר על נשיאה של משקל רב של גרעינים המטפטפים תירוש דביק בטמפ’ של 70 מ"צ. לא משהו שאתם רוצים שיטפטף עליכם או שיכשול.
הפתרון הקל והזול הוא להשתמש במערכת הרמה מסוג רווח כח, המבוססת על גלגלות וחבל וברכיב אל חוזר שימנע מהחבל לחזור.
לא אכנס כאן לעומק המכניקה מאחורי מערכות רווח כח ובטח שלא מרובות גלגלות, אך אגע בקצרה ברעיון הפעולה של הסידור המינימלי ביותר:
גלגלת היושבת על האובייקט אותו מרימים - “תחצה” את משקלו, כך שאנחנו נרים רק חצי מהמשקל, ונקודת העיגון תשא את החצי השני. אך אין רווח בלי הפסד: על חציה של המשקל אנחנו נאריך את הדרך פי שתיים (נמשוך פי 2 יותר חבל).
במערכת הזו המבשל מרים רק חצי מהמשקל, וצריך להרים פי 2 (על כל 10 ס"מ חבל שימשוך - הסל יעלה רק 5 ס"מ). שימו לב שלמבשל הזה גם אין רכיב אל חוזר במערכת, כי הוא לא קרא מה שכתבתי למעלה, ואני מקווה מאוד שהוא לא יעזוב את החבל.
אם אתם רוצים ממש להיכנס לזה - הנה לינק.
יש משפט שאני אוהב: If it’s worth doing - it’s worth overdoing.
זכרתי שיש כננת חשמלית ישנה בעליית הגג, ולכן היה ברור שהיא תשולב בפרוייקט הזה, במקום מערכת גלגלות ידנית.
כננת חשמלית היא פשוט מנוע המסובב תוף עליו גלול כבל. המנוע יכול להסתובב קדימה ואחורה, והוא בעל בלימה (ברקס) בעומס כך שלא יסתובב ויפיל את המשקולת.
על אף שהמבשלה שלנו ממוחשבת ונשלטת דרך תוכנת CraftBeerPi, שיכלה בקלות לשלוט גם על הכננת, החלטתי שלא לעשות זאת. התוכנה פועלת דרך הרשת, לעיתים עם דיליי גדול יותר או פחות, ולעיתים גם נתקעת לרגע אם יש בעיות קליטה. אם מדובר על משאבה או גוף חימום - ניחא. כשמדובר על הרמה מעל הראש של סל מלא גרעינים חמים ומטפטפים - העדפתי משהו שאני יכול לשלוט בו ידנית ומיידית.
לפיכך נבחר שלט עם שני מתגי momentary - שפעילים רק בלחיצה ומפסיקים מיד עם עזיבה.
אני קניתי כבר אחד שמגיע מורכב ויפה אבל זה ממש לא בעיה לבנות אחד לבד.
הבניה נעשתה באופן כזה בו הכננת ממוקמת באופן קבוע על הסככה מעל עמדת הבישול. חיווט הכננת והשלט נעשה כך שההארקה והאפס מחוברים באופן קבוע לכננת, ושתי הפאזות - אחת לכל כיוון תנועה של המנוע - עוברות לשלט, בו מתבצע המיתוג - סגירת המעגל לכל פאזה בתורה.
בסרטון הבא תוכלו לראות כי החיבור אל השלט, המצריך כניסת 3 קווים (כניסת פאזה לשלט ושתי יציאות אל הכננת) נעשה דרך מחבר 3 פינים ייחודי ואטום למים (כזה, 3P, square), ובכוונה לא דרך שקע ותקע ישראליים רגילים (type H) כדי למנוע חיבור של דברים אחרים לשקע / תקע מה שיכול היה לזמן תאונות.
חיווט השלט נראה כך:
מי שמתעניינים בכננת חשמלית, ומן הסתם לא מחזיקים מנוע עתיק בעליית הגג, יכולים כבר לרכוש את כל העסק מחווט וחדש ותקין ויפה. חיפוש גוגל מוצא לי דילים באיזור ה-300-400 ש"ח. לשיקולכם.
תודה לאבי מורי על ההוצאה לפועל של הבניה הזו ברמה גבוהה!