יצירת עותק גיבוי של CraftBeerPi ומערכת ההפעלה Raspberry Pi OS בשלמותה

המדריך הבא הוא מדריך פרקטי המיועד לכל משתמש Raspberry Pi OS (לשעבר Raspbian), או כל הפצת לינוקס אחרת, המריצה מערכת שנרצה לגבות כמשנה בטיחות ליום גשום.

מי מאיתנו שמשתמש ב־ CraftBeerPi יודע שהמערכת עלולה להיות לא יציבה עקב התיישנותה והפסקת המשך הפיתוח שלה (נכון ליום זה) ביחס לסביבת מערכת ההפעלה, שממשיכה להתקדם. על כן, יש היגיון בליצור עותק של המערכת, כל עוד היא יציבה ומתפקדת, והדרך הבטוחה ביותר היא ליצור עותק גיבוי של מערכת ההפעלה בשלמותה.

כך, במידת הצורך, במקרה של תקלה בתוכנה או כל תקלה אחרת במערכת ההפעלה שלא נרצה לבלות זמן בתיקונה, נוכל לשחזר במהרה קובץ ישירות אל כרטיס ה־ MicroSD ולחזור לתפקוד, כמעט בזרימת Plug & Play.

המדריך יוצא מנקודת הנחה שקיים בבית מחשב כלשהו המריץ את מערכת ההפעלה Windows. כמובן שניתן לבצע את כל הפעולות המקבילות כמעט בכל מערכת הפעלה אחרת (לרבות macOS והפצות לינוקס אחרות).


לצורך גיבוי כרטיס ה־ MicroSD, נזדקק למתאם הקורא כרטיסים מסוג זה המתחבר למחשב. אצא מנקודת הנחה שיש לכם כזה, היות ויש לכם מערכת הפעלה מתפקדת וככל הנראה הזדקקתם למתאם כזה בשלב ההתקנה הראשונית.
אם הרכיב חסר, ניתן לרכוש מתאם MicroSD ל־ Mini SD שנתמך כמעט בכל מחשב (נייד) בימינו, בכל חנות סלולר/מחשבים טיפוסית. אם בכל זאת המחשב שברשותכם אינו קורא שום סוג של כרטיס, ניתן לרכוש מתאמים המתחברים ל־ USB.

בנוסף, לצורך הגיבוי תצטרכו להתקין תוכנה כדוגמת win32diskimager החינמית. קיימות תוכנות מתאימות נוספות.


מתחילים:

נתחיל בכיבוי מסודר של מערכת ההפעלה Raspberry Pi OS ע"י פתיחת הטרמינל והרצת הפקודה:

sudo shutdown now

כשהפיי כובה, נתקו את כרטיס ה־ MicroSD וחברו אותו למחשב באחת הדרכים האפשריות.
ודאו שהמחשב מזהה את הכרטיס שמארח את מערכת ההפעלה Raspberry Pi OS וזכרו את האות שניתנה לכונן זה, בין אם הוא הכרטיס שחובר ישירות או דרך התקן ה־ USB.
פתחו את התוכנה win32diskimager ותחת Device בחרו את האות שהוענקה ע"י מערכת ההפעלה למערכת הפיי, במידה ויש יותר מאחת ברשימה.

לאחר מכן, לחצו על סמן התיקייה הכחול משמאל לאות, שיפתח חלון ובו נבחר את המיקום שבו נרצה לשמור את הגיבוי. המערכת תשאף לפתוח קובץ img קיים – למרות זאת, בחרו את המיקום המועדף (כונן USB במקרה שלי), בחרו שם לקובץ וסיימו בסיומת קובץ .img

במקרה זה ניתן לראות שבחרתי לשמור קובץ בשם RaspberryPi-Backup-09-10-20.img. הקפידו על הסיומת, אחרת המערכת לא תזהה שאתם מנסים לשמור קובץ ולא לטעון אחד.
לבסוף, לחצו על כפתור ה־ Read והתחילו בתהליך הגיבוי. תהליך זה עשוי להמשך זמן מה.

מזל טוב – יצרתם גיבוי של המערכת בנקודה שבה היא מתפקדת ותוכלו להשתמש בה מידת הצורך.


כיצד משחזרים את המערכת במקרה של תקלה או החלפת כרטיס MicroSD?

בדיוק באותה צורה, בשינוי קטן. נפתח שוב את התוכנה win32diskimager והפעם נתחיל בטעינת קובץ ה־ .img שיצרנו על ידי לחיצה על כפתור התיקיה הכחולה. לאחר מכן נחבר את כרטיס ה־ MicroSD ונוודא היטב שאנחנו בוחרים אותו ולא התקן אחר תחת Device, שכן אנחנו עלולים לדרוס מידע אחר בהינתן והתקן נוסף מחובר למחשב. לאחר שוידאנו, נלחץ על כפתור ה־ Write ובסיום התהליך, נקבל כרטיס MicroSD מוכן לעבודה.
בשיטה זו, ניתן לדלג על תהליך ההתקנה עבור מערכת ההפעלה ומערכת ה־ CraftBeerPi באם יש לנו עוד פיי בבית, או באם נרצה לעזור לחבר בתהליך.

מה שכן – במקרה שבו הפיי היה מחובר לרשת הביתית דרך פרוטוקול ה־ WIFI, ורשת זו השתנתה (בשם, בססמא, או אם הגדרתם IP סטטי כלשהו שאינו זמין כעת), נזדקק לבצע הגדרה מחדש של הרשת באחת משתי דרכים:

  1. חיבור מקלדת ועכבר לפיי והגדרת הרשת דרך הטרמינל, ע"י הרצת הפקודה:

sudo raspi-config

  1. לאחר טעינת כרטיס ה־ MicroSD, דרך מערכת ההפעלה Windows, נכנס לכרטיס דרך סייר הקבצים ונערוך את הקובץ שנמצא בנתיב:

/etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf

נחפש בתחתית שלו את השורות הבאות

network={
ssid=“YourWifiNetworkName”
psk=“YourWifiPassword”
}

וכמובן נשנה את הערכים שבין המרכאות בהתאם למציאות.

נשמור את הקובץ ובהנחה שמילאנו את הפרטים בצורה נכונה, הפיי יתחבר לרשת הביתית כשיסיים לעלות ללא התערבות אחרת מצידנו.


לא מעוניינים לגבות את כל כרטיס ה־ MicroSD אבל רוצים להיות רגועים שיש לכם גרסא יציבה של CraftBeerPi? ניתן לגבות רק את התיקיה של CraftBeerPi, מבלי לנתק את הכרטיס מהמערכת.
התיקיה נמצאת תחת הנתיב המלא:

/home/pi/craftbeerpi3/

באפשרותנו להעביר את התיקיה אל המחשב האישי שלנו דרך קליינט VNC, או לחלופין ע"י העתקתה למיקום אישי אחר תחת הפיי. במידת ונרצה לחזור לגרסא זו, בין אם התקנו התקנה נקיה של CraftBeerPi או שמשהו השתבש בדרך, נוכל פשוט להחליף את התיקיה שבנתיב בתיקיה שגיבינו.

בהצלחה!

לייק 1

מדריך מעולה בדיוק לאנשים כמוני.
עכשיו אצור גיבוי בהקדם, רק צריך לרכוש כרטיס.
הטיפ בסוף שימח אותי כי עשיתי אותו (שלחתי ללפטופ שלי את התיקיה דרך ה-VNC אבל ממש לא הייתי בטוח שיש לזה ערך, עכשיו למדתי שיש).

תודה!

לייק 1