איזה מים יוצאים לי מהברז?

חברים, אני רוצה לבדוק מה כימיית המים של המים שיוצאים לי מהברז, נמאס לי לסחוב בקבוקי מים ואני לא עומד לבנות מערכת RO בקרוב.

מכירים מעבדה או מקום שאפשר לתת להם דוגמית והם ינתחו ויתנו לי דוח?

כמה דבר כזה אמור לעלות?

כמה קונסיסטנטיים המים שיוצאים לי מהברז בכלל? האם אני יכול לסמוך על כך שהרכב המים שיש לי בברז היום יישאר זהה גם עוד חודש או עוד שנה?

מה אתם עושים עם מים?

לייק 1

איפה אתה גר? זה די תלוי.
בגדול אתה אמור להיות מסוגל למצוא את פירוט ההרכב של המים באתר העירייה / מועצה / תאגיד המים.
כמה הוא מעודכן? מי יודע… :man_facepalming:t2:
במקומות רבים בארץ זה מאוד לא קונסיסטנטי כך שגם אם תקבל פירוט מהעירייה - עד שהוא יגיע אליך הוא כבר כנראה לא יהיה מעודכן.

כשיש לי שאלות על מים אני חושב על @Dortal1982 - שאולי ידע לתת תשובה משכילה יותר משלי

לייק 1

אני מבין את התסכול שלך, אבל לצערי, אני לא חושב שזה ילך בדרך הזו.
אני די בטוח שבארץ (או לפחות במרכז) לא תקבל בשני בישולים את אותו פרופיל מים מהברז.
לא עשיתי אנליזה של מי הברז שלי (רמת גן), אבל אני אני בודק עם מד TDS כמעט בכל פעם שאני עובד עם מערכת ה־RO ואני שם לב להבדלים תהומיים (ווינק ווינק).

אני ממליץ לשקול מחדש עבודה עם מערכת RO.
אני גר בדירה שבה אין לי את היכולת להתקין את המערכת בצורה קבועה מתחת לכיור כמו שכדאי ונוח, ולכן הפכתי את המערכת לניידת עם מחברים מהירים. כשאני צריך מים לבישול, אני מחבר את המערכת וממלא מיכל אגירה (פחמ"ס) 60 ליטר, זה עניין שלוקח בסה"כ כמה שעות. מבחינת התפעול זה בדיוק כמו לחבר צ’ילר.

מערכות RO הן לא מסובכות או יקרות כפי שנראה. למען האמת, קניתי אחת ב־50 ש"ח ביד 2, ואת הנוכחית שלי בכלל מצאתי ברחוב.
סט פילטרים חלופיים למערכת 5 שלבים עולה סביב ה־40$ ומחליפים אותם לעיתים נדירות (תוכל למדוד את אפקטיביות המערכת שלך בעזרת מד TDS).

לטעמי, למרות הסירבול, בהתחשב בכך שאתה כבר בשלב שאתה כן רוצה לטפל במים, מערכת RO היא הפתרון הנוח ביותר שקיים, וכזה שמאפשר לך לבשל כל בירה שתרצה בלי מגבלות שקשורות במים ההתחלתיים שלך. קנבס נקי. אם כבר - אז כבר.

2 לייקים

אוקיי, זורם איתך רגע על מערכת RO ניידת כי באמת אין לי מקום מתחת לכיור.

מה שאני צריך בעצם זה -

סט 5 שלבים ופילטרים (שני השלבים האחרונים הם לא מינרלים? חשבתי שRO נעשה ב3 שלבים.)

מיכל אגירה (במקרה שלי 35 ליטר יספיקו) + ברז עם מצוף כמו של ניאגרה

צינורות ומחברים

מד TDS

מינרלים לבישול

הבנתי נכון? יש עוד משהו שאני מפספס?
איך אתה מתאים את המים לפרופיל הדרוש?
איך אתה מעביר את המים מהמיכל לסיר?

בדרך כלל אני משתמש באקוה נובה או בעין גדי וג’יפסיום או אפסום כדי להגיע לפרופיל שאני צריך. החיסרון של השיטה הזאת זה המחיר וכאבי הגב.
יש מצב שRO באמת יקל עליי בשניבם.

@yochaimaytal מה אתה עושה עם מים?

לייק 1

סט 5 שלבים הוא כזה שמורכב לרוב מ־ סנן פחם/קוקוס > סנן פחם/קוקוס> סנן 1 מיקרון > מימברנת ה־RO ולבסוף פילטר קווי.

תפקיד שלושת הפילטרים הראשונים (מקובל לשרשר את הפילטרים לפי עלותם) הוא להגן ולהאריך את חיי המימברנה עצמה, שהיא הרכיב היקר יותר והחשוב במערכת.
ניתן לעבוד גם עם פחות שלבים, אבל אני לא ממליץ לרדת מ־4 (מינימום: פחם > 1 מיקרון > RO > קווי).
את הסטאפ אתה יכול להתאים למה שנוח לך, מכיוון שאצלי המערכת אינה קבועה, אני לא מרגיש צורך במצוף/shut off valve, אבל כמובן שאין עם זה בעיה.

סט הפילטרים הנוכחי שלי לדעתי תיכף חוגג שנתיים ועדיין אני מקבל תוצאה יפה מאוד של 9ppm TDS.

אכן תזדקק למחברים וצנרת (למיט"ז 1/4"), רסטריקטור (שתפקידו להתנגד לזרם המים ה"מלוכלכים" ולהפחית בזבוז), מד TDS, מינרליים לבחירתך (אני משתמש רק בשניים - קלציום כלוריד וקלציום סולפאט) וחומצה לבחירתך (לקטית או פוספורית).

מד pH זה בכלל על הכיפאק, אבל זה יקר.
היום אני כבר כמעט ולא משתמש בו כי אימתתי את החישובים של בירסמית’ וזה תמיד פוגע.

חלק מהציוד תוכל למצוא ברשימה של פיליפ.

לגבי התאמה של המים לפרופיל הרצוי - נושא ענק כמובן.
אני ממליץ להתחיל עם הספר Water מסדרת האלמנטים, שהוא ספר מאוד מעמיק. את החישובים אני עושה בעזרת הכלי של בירסמית’, אבל קיימים אחלה אקסלים חינמיים הכוללים גם פרופילי מים מומלצים והכוונה כיצד להגיע אליהם.

במקרה של 35 ליטר אולי אין ממש צורך, אבל אני אוהב להעביר את המים לסיר בעזרת משאבה טבולה.

נרחיב עוד בנושא הפרקטיקה ותכנון טיפול במים בשאיפה בקרוב :slight_smile:

3 לייקים

אני עוד לא מטפל במים, כי כמו כל הפרוייקטים שלנו - אנחנו נוטים ל-over engineering והמערכת RO עוד לא מחוברת, אם כי כל החלקים כבר קיימים.
שלנו כן בפורמט של מיכל אגירה וברז פיצוי (הזה עם המצוף) בנפח 80 ליטר, והמילוי לסיר ע״י משאבה ונשלט ע״י CBPI.

פתרון מגניב נוסף שראיתי למערכת ניידת ללא מיכל אגירה זה לטפטף ישר לסיר, ולעצור את המערכת בהגעה לנפח הרצוי, תוך שימוש במד לחץ ופלאגין ל-CBPI, פרי מוחו של @netanel.

אין לי הרבה מה להוסיף כרגע על בניית מים מעבר למה ש @tamirbunny כתב.
אכן מתוכננת כתבה בנושא בבירגיקס בקרוב.

אם אני לא טועה, יש גם תערובות מלחים מוכנות לרכישה, שנותנות פרופיל גנרי ל-״בירות מאלטיות״ ו-״בירות כשותיות״, למי שלא מחפש לקלוע ספציפית לפרופילים היסטוריים.
נראה לי ש @philusha סיפר לי על זה בעבר אז אולי יוכל להמליץ / להמנע.

לייק 1

ברשימה של פיליפ יש גם מערכת RO וגם פילטר של פחם פעיל. אני מניח שלא צריך את שניהם. או שאני מפספס משהו?

@philusha?

אין בו צורך, יש לך כזה במערכת 5 החלקים.
לבדו הוא מתפקד כמו בריטה, משפר משמעותית את ריח וטעם המים, בדגש על הכלור.

למבשלים שמבשלים עם מי ברז ולא מתכננים לעבוד עם מערכת אוסמוזה, זה המינימום לדעתי.

איכות המים שיוצאת ממערכת RO היא יחסית אחידה. למה יחסית? בגלל שהרכב המים הנכנסים לא זהה אבל הלחץ שלך בברז כן יחסית קבוע. מה שגורם לכך שכתלות ב TDS שהתחלת איתו, כך איכות המים היוצאים. דבר נוסף הוא הטמפרטורה, ככל שהיא יותר נמוכה, כך הממברנה תסלק יותר מלחים.
אבל זה אמור להיות די זניח, כמה PPM לכאן או לכאן ברמה ביתית לא אמור לשנות הרבה.
פילטר פחם כמו שאמרו כבר הוא למעשה בריטה ואין לו חשיבות מאוד גדולה למערכת ה RO וסביר להניח שגם יהיה כלול לך ברוב המערכות. מה שכן, הוא שומר על הממברנה שלך במערכת ה RO.
הוא גם יעיל בספיחה של מרכיבים המשפיעים על קשיות המים (לא על הכלורידים, כן על הסידן למשל).

לייק 1

י
@yochaimaytal לא בריא ישירות לסיר - @roni181066 הזכיר משהו על פאלמר (מטלורגיסט) שאומר על זה שמי RO גורמים לקורוזיה לנירוסטה לכן כדאי להקטין את הזמן שהמים נמצאים בסיר ללא מלחים.
לגבי תערובות מנרלים בזמנו רכשתי שתי סוגי תערובות מבובי, BREWHARDWARE. הוא יצר את התערובות לפי התאמה למי RO לפי בירות שמדגישות יותר מאלטיות, ותערובת שמדגישה יותר כשות.
@noamkuperstein יש לי שני לינקים לפילטרים, לא צריך את שניהם. אחר למבשלים שלא רוצים להשקיע בRO ומלחים והשני הוא למבשלים שרוצים יותר שליטה בכימיה של המים.

2 לייקים

וואלה? החכמתי. אז אפשר אולי לשים את המלחים כבר בסיר לפני שמתחילים לטפטף פנימה.
השאלה היא אם הם יתמוססו (או אולי להמיס מראש בכמות מים קטנה).

לייק 1

אוקיי אז בדקתי את הRO מהלינק של פיליפ והמוצר עם משלוח לארץ עולה 85$ שזה אומר שיהיה עליו מע"מ בארץ.
יש עוד מלא מוצרים אחרים באלי אקספרס אבל אני לא ממש יודע לפי מה להעריך אותם חוץ מביקורות של קונים כי טווח המחירים הוא מ30$ עד מלאנטלפים דולר.
יש לכם דגשים על מה כדאי לשים לב כי לדעת שאני קונה מוצר טוב?

לגבי תערובת המינרלים מBrewhardware, הם לא עושים משלוחים לארץ. איך קנית מהם?
תכלס, כמה קשה זה לעשות משהו כזה בבית? המינרלים האלה לא כאלה יקרים גם ככה. יודעים אולי על מתכון למשהו דומה?

אפשר להרכיב משהו מהאקסלים אבל אולי יש כבר נוסחה שעובדת.

@yochaimaytal @philusha @tamirbunny?

אנחנו הזמנו דאז מאיביי דווקא, כי היה דיל יותר טוב (אני רואה 46$ בטבלה שלי), אבל לצערי נראה שהמוצר כבר לא נמכר.
אבל, כמו שציינתי - טרם נכנס לשימוש… אז לך תדע.

משלוחים מארה"ב אפשר לעשות עם שירות שישלח לארץ (מייקר את המחיר) או לשלוח למישהו שמגיע מארה"ב ויביא לך. משום מה חשבתי שהם כן עושים משלוחים.

כמו דברים אחרים - הכל בסופו של דבר אפשר להרכיב לבד בבית, השאלה היא מה מתאים לך באופן אישי. כל אחד מוצא את דרגת ההתעסקות שמתאימה לו, וכולן לגיטימיות. זו דעתי.

לייק 1

אני אישית לא אוהב לעבוד ככה וממליץ כן להתעמק, אבל יש הרבה מבשלים שעובדים לפי כלל האצבע הבא ובהצלחה:

The following recommendations apply to “soft” water. Here we will define soft as meaning RO or distilled water or any water whose lab report indicates alkalinity less than 35 (ppm as CaCO3 – all other numbers to follow mg/L), sulfate less than 20 (as sulfate – Ward Labs reports as sulfur so multiply the SO4-S number by 3 to get as sulfate), chloride less than 20, sodium less than 20, calcium less than 20 and magnesium less than 20. If your water has numbers higher than these, dilute it with RO or DI water. A 1:1 dilution reduces each ion concentration to 1/2, a 2:1 dilution to 1/3 and so on. If your water contains chloramines add 1 campden tablet per 20 gallons (before any dilution)

Baseline: Add 1 tsp of calcium chloride dihydrate (what your LHBS sells) to each 5 gallons of water treated. Add 2% sauermalz to the grist.

Deviate from the baseline as follows:

For soft water beers (i.e Pils, Helles). Use half the baseline amount of calcium chloride and increase the sauermalz to 3%

For beers that use roast malt (Stout, porter): Skip the sauermalz.

For British beers: Add 1 tsp gypsum as well as 1 tsp calcium chloride

For very minerally beers (Export, Burton ale): Double the calcium chloride and the gypsum.

לייק 1

נראה באמת קצת מחופף בשבילי.
אקסל איט איז

יודע אולי איפה אפשר להשיג מגנזיום סולפט וקלציום כלוריד בארץ? איפה בכלל ואיפה זה משתלם, כי המינרלים האלה לא אמורים להיות יקרים בכלל אבל בחנויות טבע אפשר למצוא ״מלח אנגלי״ במחירים מטורפים, כאילו מדובר בזעפרן…

קלציום כלוריד יש לי פאונד בשבילך.
אכן יקר מאוד בארץ אבל בארה"ב (אמזון) לא.

מלח אפסום לא חיפשתי מעולם, אבל בכל מקרה אתה לא צריך המון.

יש לך קלציום כלוריד בשבילי?
תודה רבה! לאן להגיע?

יש עכשיו גם מבצע שילוח חינם באמזון להזמנות מעל 49$.
אם אתה מחפש כמות יש 2.5 קילו ב-60 שקל


או חצי קילו ב-40 שקל
https://www.amazon.com/gp/product/B01BSNU68S/ref=ox_sc_act_title_1?smid=ATVPDKIKX0DER&psc=1

מלח אפסום נמכר בכל בית מרקחת תחת השם מלח אנגלי. (או שוב באמזון)

לייק 1

תודה לכולם!

מצאתי קילו קלציום כלוריד ב35 שקלים. בטח יש בחו"ל ביותר זול אבל אין לי כוח להסתדר עם משלוח והמתנה ודואר. כמה זול יותר שזה יהיה זה לא יהיה שווה לי את הזמן.

קילו אפסום עולה 20 שקלים, אבדוק כמה עולה בבית מרקחת ואחליט.