תקלות ואסונות בבישול בירה - ואיך להימנע מהם

להסתובב בסופר זה זמן מצויין להאזין לפודקאסט.
הערב האזנתי לפרק האסונות השנתי של הפודקאסט Basic Brewing.

זה אמנם נעשה בעבר, אבל אני חושב שפעם בתקופה טוב להתרענן וללמוד זה מטעויותיו של זה (וזו!).
אשמח לפתוח שרשור של אסונות שקרו לנו ואיך היה ניתן למנוע אותם, או תקלות שקרו ואילו פתרונות נמצאו או שאחרים חושבים שניתן היה למצוא להם.
ככה נוכל גם ללמוד ממה להיזהר בעתיד (במיוחד למבשלים החדשים או המשתדרגים שביננו) וגם נחשף לקצת רעיונות מקוריים של מבשלים אחרים.

במידה ויצטברו כאן מספיק סיפורים, אולי אערוך אותם לכדי מדריכון חביב בעתיד? מי יודע…

אתחיל בעצמי, בתגובה הראשונה:

1. פיצוץ בקבוקים - הקלאסיקה…
הצצה בהיסטוריית ההודעות שלי בפורום חובבי ציון זצ"ל תראה שב-2014 התססנו (אנוכי ו- @nzitser) בירה עם שמרי US-05 על 15C (שזה קר בשבילם) והייתי מופתע שהיא האטה תסיסה ב-1.022.
כמובן שעשינו את הדבר הלא נכון וביקבקנו את הבירה. עם 7 גרם סוכר לליטר (שזה לא מעט בכלל).
ההודעה על בקבוק שהתפוצץ לא אחרה לבוא. על אף ש- @boaz.lanner הרגיע שסנונית אחת אינה מבשרת את בוא האביב, להקה של סנוניות דווקא כן.
בסופו של דבר אחרי כמה בקבוקים שהתפוצצו ננקטו פעולות הביטחון הבאות:

  • הבקבוקים הונחו בארגז פלסטיק ועליו עוד ארגז פלסטיק, ליצירת כלוב
  • הארגזים הוצאו לחצר עם כפפות תנור ומשקפי מגן
  • כל הבקבוקים נפתחו ואיתם גם מסיבת הקצף בחצר. הריח של כשות המוזאיק עוד בנחירי…

מה שהשתבש בדרך, לדעתי, הוא עבודה בטמפ’ נמוכה מדי לשמרים האלו והיעדר ווידוא סיום תסיסה ע"י בדיקת הידרומטר.
ניתן היה גם לבדוק האם אכן מדובר בתסיסה תקועה ע"י בדיקת “תסיסה מהירה”: משיכת כמות מהתירוש אל ארלנמייר, וערבולו על בוחש מגנטי בטמפ’ חמה מטמפ’ התסיסה כדי לוודא האם התסיסה מתחדשת או שמא השמרים אכן עשו את שלהם.

2. התססה בלחץ ללא פריקה - האימה
השנה, בניסוי ראשון להתססת בירה עם קוויק התחשק לי גם לשחק ולהתסיס חצי מהבאצ’ (18L) במיכל תסיסה וחצי נוסף תחת לחץ בחבית קורני.
לשם כך נשלף spunding valve שישב תקופה ארוכה ללא שימוש. כיוונתי את הלחץ (כבר לא זוכר לכמה. קצת מעל לחץ אטמוספירי) והלכתי לי שמח וטוב לב.
בהמשך, עברתי ליד החבית ונחרדתי לראות את המחוג עומד על קרוב ל-100PSI (לא קירבתי את הפנים שלי כדי לראות קריאה מדוייקת. לקורא הלא מנוסה בחביות קורני - הן עמידות עד כ-130PSI).
שיחקתי מעט עם ההברגה עד שהתחילה באחת פריקה מבהילה מאוד של לחץ, וקפצתי להתחבא מאחורי הדלת הסמוכה בחשש לשיגור חלקי מתכת.
לאחר פריקת הלחץ הוחלף ה-spunding valve לצינור blowoff ושלום על ישראל. הבירה תססה וסיימה בצורה סבירה.

הטעות במקרה הזה היתה לא לבדוק ציוד עם פוטנציאל לסכנה ששכב ללא שימוש תקופה ארוכה. בדיקה מקדימה על חבית ריקה הטעונה בלחץ מבלון פד"ח היתה עוזרת לאתר מראש כי המכשיר לקוי ואינו פורק כראוי.
המכשיר הוצא משימוש ובעתיד יירכש פורק לחץ דיאפרגמי הניתן לפירוק וניקוי.

לייק 1

הבחור בפודקאסט הגיז בבקבוק בלחץ שהוא כנראה פי שניים מזה שהחבית שלך הגיעה אליו :slight_smile: סיפור מטורף

פחד אימים הסיפור שלו.
מה שלך? בטוח היו מקרים

לא, לא במיוחד :innocent: