מקרר תסיסה רחב ממקרר משרדי

פורסם במקור באתר: https://beergeeks.co.il/diy/wide-fermentation-chamber/

"הבשלן מייצר תירוש, השמרים מייצרים את הבירה"

פעמים רבות אנו טורחים לציין כי הציוד הקריטי ביותר לבישול הבירה הוא מקרר לתסיסה מבוקרת.
לטמפרטורות התסיסה בשלבים השונים חשיבות מכרעת על אופיה של הבירה. למעשה, יש הטוענים כי אנו כמבשלים המתכננים מתכון מסוגלים רק לתת קווים מנחים, אבל ההוצאה לפועל מתבצעת על ידי השמרים. פעילותם תשפיע על טעמי הלוואי, על ניצול הסוכרים וייצור תרכובות טעם וריח רבות.
בבישול בירה בבית אנו נדרשים למצוא שלל פתרונות לתסיסה מבוקרת. בפוסט הזה נציג רעיון מיוחד להרחבת מקרר משרדי לחלל תסיסה גדול.
בעבר הצגנו הרחבה של מקרר תסיסה בעל "ברך" כך שיוכל להכיל מיכל תסיסה בודד. ומה אם ברצונכם להתסיס במקביל יותר ממיכל אחד? הנה פתרון מעניין ומסקרן.
המדריך שלפניכם נכתב וסופק על ידי מורט נפסוב ונערך על ידי יוחאי מיטל.
כדי לאפשר בקרת טמפרטורה למספר מיכלי תסיסה בו זמנית החלטתי לבנות קופסא שמתחברת למקרר משרדי רגיל.

מה נדרש לפרוייקט:

  1. מקרר משרדי.
  2. פלטות עץ בגדלים שונים.
  3. פלטות חומר בידוד: השתמשתי בחומר שנקרא פוליפאן (הוא יחסית יקר, אבל כאלטרנטיבה אפשר להשתמש בקלקר בדחיסות הכי מקסימלית שהוא זול יותר באופן משמעותי).
  4. דבק עמיד למים/לחות: השתמשתי בדבק פוליאוריתן עמיד מים Pro45 של חברת soudal בחיבורים בין פלטות הבידוד ובסיליקון בחיבור בין המקרר למסגרת העץ.
  5. בקר טמפרטורה: בפרוייקט זה- STC-1000+ קבלים ותקעים (2, אחד לקירור ואחד לחימום).
  6. סרט דבק: להידוק הסגירה של מכסה העליון.
  7. כלי העבודה: הקשורים לחיבורים וחשמל כמו מברגה, מסור ידני (לחיתוך פלטות בידוד) וכו'.
  8. גלגלים: כדי להזיז את המבנה כולו בקלות (מומלץ מאוד, זה יאפשר לשנות את המיקום בהתאם לעונה ומקומות חמים/קרים בבית).
  9. מאוורר מחשב קטן: יתרום לפיזור האוויר הקר בתא התסיסה.

שלבי הפרוייקט:

  • רכישת מקרר משרדי בגודל ובעל הביצועים המתאימים לכם.
  • החלטה על מספר מיכלי התסיסה המקסימלי שתוכל המערכת להכיל.
  • בניית מסגרת עץ התואמת לפתח דלת המקרר.
  • בניית מסגרת העץ לתא התסיסה והתקנת הדפנות מפלטות הבידוד.
    הערה: בעת בחירת המקרר ומדידת הגבהים לתא התסיסה חשוב לזכור למדוד את מיכל התסיסה כולל גובה הנשם, ועוד קצת מרווח ביטחון.
  • חיבור בקר הטמפרטורה.

בניית הקופסא – כדאי לבנות קודם כל את המסגרת מפלטות ורק אז להדביק פנימה את פלטות הבידוד.

אחרי שמלבישים על המקרר את הקופסא מחברים בין הפלטות התחתונות של המקרר ושל הקופסא ומחברים גלגלים.

אפשרויות לשימוש:

  1. אפשר לאחסן/להתסיס 3 מיכלים ורק בטמפרטורה המתאימה להתססת שמרי אייל.
  2. ניתן לשים פלטת בידוד שמפרידה בין תא התסיסה לבין המקרר. דבר זה יאפשר להתסיס מיכל אחד בטמפרטורות לאגר. אני אישית לא עושה את זה בשיא הקיץ כדי לא להעמיס על המקרר. המקרר כמובן לא מגיע ל 0 מעלות ולא יחזיק לאורך זמן, אבל אפשר להחזיק כמה ימים בטמפ' של 3-4 מעלות.
  3. כשאין משהו בתסיסה אפשר לאחסן בקבוקי בירה.
  4. ואחרון קצת לא שגרתי, שימוש בבקר טמפ' בלבד לדברים אחרים בלי קשר למקרר, אני למשל משתמש בבקר הזה ל-kettle souring על מנת להחזיק את הטמפרטורה של סיר הבישול שלי לבירות חמוצות כמו ברלינר וגוזה.

מצרף תמונות נוספות מהפרוייקט לעינכם.
בהצלחה!
מורט.


נהינתם מהכתבה? החלטתם לבנות בעצמכם? שתפו אותנו ואת כולם, כאן, או בדף הפייסבוק שלנו.

אנו מזמינים אתכם בחום לשלוח לנו מפרי מוחכם, עטכם וידיכם, ולהמשיך להעשיר את קהילת מבשלי הבירה בישראל.

יוחאי.