פורסם במקור באתר: https://beergeeks.co.il/diy/coffee-roasting/
מדי פעם אנחנו מרשים לעצמנו לפרסם באתר גם נושאי off -topic- הכנה ביתית של מטעמים נוספים שאנחנו מתעסקים איתם. הפעם אעסוק בקליית קפה ביתית ובניה של מכונת קליה שתיתן תוצאות מספקות גם בבית.
נתחיל במבוא בסיסי, נתקדם למערכת האישית שלי וכיצד נבנתה, ונסיים בטיפים ושינויים שהייתי עושה היום.
מבוא
על מנת לקלות קפה אנו זקוקים לשלושה אלמנטים- חום, תנועה וזמן.
על פולי הקפה להמצא בתנועה ולהתחמם באופן הדרגתי עד הגעה לטמפרטורת היעד- אשר משתנה בהתאם לרמת הקליה. דרגות הקליה השונות יודעות להציג פנים שונים של טעם וארומה מאותם פולים. החל מדרגות קליה בהירות ויותר חמצמצות וכלה בדרגות קליה כהות מאוד ועל גבול השרופות.
אבולוציה של הפולים במהלך הקליה ודרגות הקליה השונות
דרגות הקליה הרלוונטיות לרוב סוגי הקפה נקראות בשמות (ע"פ סדר עולה): קינמון, סיטי, פול סיטי, וינה (לייט פרנצ'), פול פרנצ' דרגות קליה מעבר לכך הן כבר על גבול הפחם (השמות משתנים מעט/ יש דרגות קליה עם שמות שונים. חפשו בגוגל והתבלבלו בהנאה).
כאמור- משחק שונה עם דרגות הקליה יאפשר לנו להציג מאפיינים שונים של הפול (ע"פ איזור הגידול) אל מול מאפייני הקליה. להלן טבלה סכמטית להבנת היחסים:
דרגות קליה ומאפייניהן
למשל- אם אני מעוניין לקבל קפה ללא חמיצות, עם מתיקות, ארומטי ובעל גוף מלא- כנראה שאקלה אותו לדרגת ויינה או full city +.
על מנת שנוכל להגיע לרמת הקליה אליה אנו שואפים אנו צריכים להיות מסוגלים לשלוט על אלמנט החום ואלמנט הזמן. על מנת שכל הפולים שלנו יהיו קלויים באופן אחיד- אנו צריכים להצליח לשלוט באופן איכותי על תנועת הפולים.
מכונות מסורתיות לקליית קפה בנויות מתוף מסתובב בו נתונים הפולים אשר עליו מוקרן חום חיצוני. זו גם השיטה הנפוצה כיום לקליה של קפה שלא בכמויות קטנות.
שיטה נוספת (בה נתמקד) היא שימוש באוויר חם בו הפולים מעורבלים/ "זורמים" (fluid bed)
בשיטה זו הפולים נתונים בתוך מיכל גלילי אשר בו זורם אוויר חם והפולים "קופצים" באוויר זה. כך הטמפרטורה נשמרת אחידה, כל פול מקבל קליה שווה, וה"מוץ"- שכבה דקה דמויית קליפה שעל הפולים (כמו של בוטנים)- עפה החוצה ואינה נשרפת.
המערכת הראשונה שלי
אני החלטתי לבנות לשימוש ביתי מערכת בשיטת האוויר החם. העקרונות שהנחו אותי בבחירת שיטה זו:
- זמינות רכיבים
- קלות בניה
- אפשרות קלה וריאלית להחלפת חלקים
- קליה מהירה יותר
- מערכת קומפקטית
כאמור- עלינו לשלוט בשלושה אלמנטים על מנת להצליח לקלות קפה: זמן, טמפרטורה ותנועה.
את מוטיב הזמן החלטתי לא להכניס כחלק מהמערכת ולא להשתמש בטיימרים, תכנות ואוטומציה, אלא לעבוד באופן ידני עם שעון (לחצו כאן ללוח זמנים וטמפ' לדרגות קליה שונות). מה שמשאיר לנו- טמפ' ותנועה.
על מנת לייצר טמפ' ותנועה נתקלתי ברשת בכמה פתרונות:
- הכי פופולארי: שימוש במכונת פופקורן או שימוש ב-heat gun.
- קצת פחות פופולארי: שימוש בטוסטר אובן עם מנוע (rotisserie)
עם העקרונות שהנחו אותי- מכונת הפופקורן נשמעה כמו פתרון מתאים יותר בעקבות זמינותה הגבוהה, ההתאמות המעטות שהיא דורשת וקלות ההחלפה שלה במקרה שתתקלקל.
על מנת לשלוט בטמפ' ובתנועה החלטתי לבנות קופסת בקרה שתשלוט על מכונת הפופקורן.
כדי לשמור על ורסטיליות גבוהה ולהפריד בין חלקי המערכת (מתוך צפי שמכונת הפופקורן תסיים את חייה יום אחד) החלטתי לייצר את קופסת הבקרה בנפרד ולחבר את מכונת הפופקורן אל שקע חשמלי בקופסת הבקרה.
התוכנית המקורית לקירור הפולים היתה לבצע ניתוח קל למכונת הפופקורן כך שאוכל לשלוט על גוף החימום (220V) בנפרד ועל המאורר (12V) בנפרד. בפועל במכונה אותה רכשתי לא ניתן היה לבצע את ההפרדה כראוי והמכונה מצאה עצמה שחוטה ובפח המחזור (איזה יופי שהחלטתי ללכת על פשוט).
לפיכך שיניתי כיוון והקירור הועבר לאחריותם של שני מאוררי מחשב (12V) הממוקמים בקופסת הבקרה.
להלן רשימת הרכיבים ששימשו אותי:
רכיבים שרכשתי:
- 1 מכונת פופקורן זולה (שלי 1200W)
- 1 טרמומטר+ טרמוקפל 12V (לרכישה ב-ebay)
- 1 לחצן עצירת חירום (לרכישה ב-ebay)
- 2 נורות לד לפאנל (220V) (כחול+ אדום) (לרכישה ב-ebay)
- 1 מפסק 3 עמדות (לרכישה ב-ebay)
- 1 בורר עוצמה 2000W) SCR) (לרכישה ב-ebay)
View this post on InstagramA post shared by yochai maytal (@yochai_maytal) on Nov 15, 2016 at 12:37pm PST
רכיבים ממוחזרים:
- 2 מאורר מחשב (12V) (לרכישה ב-ebay)
- 2 ספק גנרי (12V) כשל ראוטר או מגוון מכשירי חשמל (לרכישה ב-ebay)
- רשת/ לוח מנוקב נירוסטה (לרכישה ב-ebay)
- גוף המארז נבנה ממסגרת עץ עליה הולבש ציפוי אלומיניום ממארז מחשב ישן. ניתן להשתמש במקום בקופסת פרוייקט/ קופסת חשמל.
View this post on InstagramWIP tnx to awesome dad's help (coffee roaster control panel)
A post shared by yochai maytal (@yochai_maytal) on Dec 21, 2016 at 1:44am PST
טיפים ותובנות
- המערכת הנוכחית שלי יודעת לקלות כ-100 גר' לבאצ'. המעוניינים לקלות כמויות גדולות יותר עשויים למצוא את פתרון ה-heat gun יותר רלוונטי עבורם. אני עברתי יותר מאוחר לקליה בטוסטר אובן עם מנוע וכלוב רשת. אותה קופסת בקרה, רק עם שליטה על מכשיר אחר. נוח, לא?
- מכיוון שבסוף לא הפרדתי בין גוף החימום למאורר במכונת הפופקורן- הייתי יכול להמיר את כל המערכת ל-220V- תרמומטר ומאווררי מחשב (קנויים).
בעיה נוספת שגוררת אי ההפרדה- בתחילת הקליה כאשר אני שומר על טמפ' נמוכה- גם עוצמת זרם האוויר במכונת הפופקורן נמוכה. מצב זה בשילוב הפולים שעדיין כבדים (הלחות שעוד לא יצאה) גורם לכך שבתחילת התהליך הפולים לא מתערבבים ויש לסייע להם בעזרת כף עץ. אציע בחום לנסות וכן להפריד בין המאורר לגו"ח כך שניתן יהיה לעבוד על עוצמת רוח מלאה וחום נמוך בהתחלה. - ברירת או חימום או קירור ע"י המפסק התלת כיווני יוצרת מצב בו אינני יכול להתחיל בקליה של באצ' שני כל עוד הראשון מתקרר. זו לא באמת בעיה גדולה כי הפולים מתקררים מ-230C לטמפ' החדר בפחות משתי דקות. אם הייתי מתכנן את המערכת היום הייתי שואף לעבודה במקביל רק על מנת להעלות את היעילות.
מוזמנים לשאול שאלות בתגובות ובפורום.
יוחאי.
View this post on InstagramLittle chunks of sensory stimulation.. ☕️
A post shared by yochai maytal (@yochai_maytal) on Jan 6, 2017 at 1:57am PST