לאחרונה ביצעתי את מה שאני קורא לו “מבחן המים הגדול”. ניסיתי לראות האם יש הבדל בין בירה שבושלה עם מים שעברו טיפול כימי, לבין בירה שבושלה עם אותו פרופיל מים התחלתי ללא טיפול. המים שהתחלתי איתם היו מים מינרליים של עין גדי.
הזמנתי 2 מתכונים זהים שנארזו באותו היום. בישלתי את שני המתכונים באותו היום, אחד אחרי השני (יום עבודה מתיש של כ-7 שעות). שתי הבירות הותססו אחת ליד השנייה במרתף בחודש דצמבר בטמפרטורה פחות או יותר קבוע של 19-20 מעלות.
המתכון הוא המתכון של הבלונדינית שלי עם 2 גרם לליטר כשות בדרי הופ.
פרופיל המים על פי התווית של עין-גדי והתיקון על פי BrunWater1.25
תיקוני המים שביצעתי הם:
gypsum(gr) – 3.4
phosphoric acid(ml) – 2.2
Expected PH – 5.5
המטרה הייתה להעביר את היחס בין סולפט לכלוריד מ- 36:84 (0.48) ליחס של 164:84 (=1.95), כלומר להפוך את היחס בעזרת תוספת של המינרלים לעיל.
מבחן משולש: לאחר הביקבוק, בחרתי 4 בקבוקים זהים, שניים מכל סוג, וכיסיתי להם את התוויות. חבר בחר שלושה בקבוקים מתוכם ורשם עליהם א,ב ו-ג. בצורה זו מובטח לנו שבטעימה יש שתי בירות מסוג אחד ועוד אחת מהסוג השני. הטעימה נעשתה בכוסות אטומות. ביצעתי 9 טעימות בתאריכים שונים, ל-18 אנשים שונים. סה"כ אספתי 32 דגימות. שאלתי שתי שאלות: איזו בירה שונה, ואיזו בירה עדיפה. מתוך 32 תשובות 13 פעמים מתוך 32 זיהו את הבירה השונה (p_value=0.244) כאשר 6 מתוכם העדיפו את המטופל, ו-7 העדיפו את הבירה שלא טופלה. אני השתתפתי ב-8 טעימות וזיהיתי את הבירה השונה 4 פעמים.
ניתן לראות שאין מובהקות לניסוי, כלומר ניתן לומר שבניסוי הזה לא היה הבדל שניתן לטעום אותו בין מים מטופלים למים שאינם מטופלים.