כבר תקופה ארוכה אני חופר לחברים, ולכל מי שמוכן להקשיב למעשה. כמה אני אוהב שמרים נוזליים כשזה מגיעה לבירות אנגליות. וכמה שהשמרים היבשים מגיעים כמעט לאן שאני רוצה אבל לא בדיוק…
בכל מקרה. הפעם בחרתי לבדוק השוואתית בין שמרי הבית של מבשלת טימותי טיילור מיורקשייר מול השמרים המוכרים יותר של פולר’ס ולראות האם באמת יש הבדל נתפס או לא.
המתכון בו השתמשתי הוא מתכון של ג’מיל זיינשף לביטר חזקה. בעיקר כי אני אוהב את הטעמים שמאזנים בין המאלטיות והמרירות של הכשות. בישלתי באצ’ של 25 ליטר אותו פיצלתי לשני דליים והתססתי במקביל בשני מקררים על 19 מעלות. עם העלאה הדרגתית ל 21.5 מעלות לקראת סיום התסיסה.
שני הבאצ’ים בוקבקו באותו היום עם סוכר בהתאמה לנפח. אולם ייתכן והתסיסה ב002 המשיכה בתוך הבקבוק מעבר לגרביטי הסופי שנמדד. מעניין לציין שצבע הסטאטרים היה שונה עם שונות ל002 שהיה כהה יותר. אם כי בעת הטעימות השמרים שקעו בצורה שווה בבקבוק ולא מצאתי הבדלים כלשהם בצבע או בצבע ראש הקצף. מעניין.
לאחר גיזוז של שבוע וחצי שני הבאצ’ים קוררו ונשמרו בקירור עד הבדיקה היום.
להלן הרשמים :
Wyeast 1469 west Yorkshire vs. Whitelabs WLP 002
1469- פקק אדום.
ארומה: פירותיות חזקה, אגס בשל, מתיקות מאלטית באף , דבשיות עדינה.
טעם: מרירות מעודנת, מתיקות מאלטית, קרום של טוסט, השמרים האלו נוטים יותר להדגיש את המאלט ויחד עם זאת להשאיר מרירות מורגשת, אך מעט יותר ברקע.
השמרים האלו מייצרים מעט יותר דיאציטיל אשר נשאר בבירה בסיום התסיסה מאשר המקבילים אותם אנחנו מכירים כבר כמו נוטינגהם או 04 היבשים של פרמנטיס. אולם מבחינת תפיסת הטעם שלי, אין בכך פגם בסגנון הזה ולמעשה תחושת החלקלקות נותנת עבורים סוג של “מרכך טעמים” ועוזרת להפוך את הבירה לקלה יותר לשתיה. עם זאת אנשים הרגישים יותר לדיאציטיל עלולים למצוא את התוצאה פחות נקיה.
002 - פקק זהב
ארומה: מתיקות של לתת, טוסט עם דבש, תפוח עץ בשל.
טעם: מרירות מובילה את הטעמים, עם אפטר טייסט מודגש יותר וארוך יותר. פחות דגש על הטעמים המאלטיים. טעמי הכשות חדים יותר והמרירות חדה יותר. בהחלט אני רואה סגנונות כשותיים בהן הכשות תתפוס מקום מרכזי יותר והרקע המאלטי תומך יותר מאשר מוביל.|
סך הכל הבירות יצאו מאוד טובות למעט גיזוז יתר בבאץ’ של ה002 שהוציא את הבירה מאיזון במקצת. יתכן שכאשר הבירה פחות מוגזת ההבדלים במרירות יתמתנו מעט.
ההעדפה האישית שלי נשארה 1469 כאשר מדובר בסגנונות אנגליים. אולם אני בהחלט יכול להבין למה 002 פופולרים כל כך בעולם. בעיקר עקב העובדה שהוא מייצר משמעותית פחות דיאציטיל ובקלות אפשר לאזן את הדגשים על המרירות עם התאמת מתכון ופרופיל מים מתאים.
אם חשבתם לעבור לשמרים נוזליים, או בא לכם לנסות זנים אחרים, אני מקווה שזה ישכנע אתכם להתנסות עוד בעניין.
לפחות עד שיימצא זן קוויק אשר מספק פרופיל אנגלי עם עמידות של ויקינג עתיק יומין.