העלאת נצילות (efficiency) במבשלה (או: איך הגענו למעל 90% נצילות?)

קודם כל, אציע לכל מי שנצילות המאש מטרידה אותו, לקרוא את המאמר הזה מברולוסופי, שתירגם @nzitser

עכשיו, אם החלטתם להתעלם לחלוטין מהטיפ הראשון שבכתבה, בואו אספר לכם איך בלי להתכוון הטיפים האחרים הקפיצו את המערכת שלנו קדימה.

הפוסט הזה נכתב בעקבות שאלות גולשים (@Ran_S וערן, לבקשתכם ) שעלו אחרי הוובינר על מערכות בישול חשמליות בו הזכרנו משאבות מגנטיות ו"מוט" או “זרוע” לערבוב המאש.

אז קודם כל, קצת היסטוריה: היום המבשלה שלנו היא מבשלת eBIAB ממוחשבת שרצה על CraftBeerPi. בעבר בישלנו על מערכת 3 כלים עם מאש טאן מצידנית (תיעדנו את הבניה שלו פה). יעילות המערכת שלנו נעה סביב ה-75%, שזה לא גבוה בכלל, אבל לפחות זה היה קבוע (וזה מה שבאמת חשוב).
אמנם כבר אז טחנו את הלתת שלנו לבד (זה סטאפ המגרסה שלנו) אבל המאש היה סטטי.

מה שקרה בנתיים, זה שעקבנו (דווקא משיקולים אחרים) אחרי טיפ 6 במאמר, ועברנו לבישול בצורה אחרת - eBIAB.
המעבר למערכת חשמלית עם משאבה (משאבה היא כמו עוד בנאדם במבשלה, שבא רק לעבוד. בלי סמול טוק ובלי לשתות בירה) גרם לזה שאנחנו גם יכולים לבצע טיפ נוסף מהכתבה - לערבל את המאש, ועל זה בתכלס אני מנסה לכתוב (סלחו לי, אני כבר אחרי קצת ESB ומרגיש פחות פורמלי בפורום מאשר בכתבות מסודרות).
בהתחלה הערבול נעשה ע"י שאיבת התירוש מתחתית הסיר והחזרה שלו אל הגרעינים שבסל דרך צינור סיליקון בקוטר 3/8". הנצילות היה בערך 60% בכמה בישולים הראשונים וזה הרגיש בעיקר כמו פאדיחה.

אבל רגע, למה לא לשנות את הכיוונון של המגרסה? המעבר לבישול בסלסלה גרם לנו גם לעבור לטחינה הרבה יותר דקה (הכי דק שהמגרסה שלנו יכולה בלי להתקע, כלל כרטיס האשראי, גרוס פעמיים) כי עכשיו אין חשש מספארג’ תקוע.
בנוסף, לקחנו את הטיפ של @philusha בנוגע ל"מוט הנצילות" ויצרנו גרסה קצת שונה.
במקום הצינור המחורר של פיליפ:

או גרסה אחרת שנראית ככה:

החלטתי להשתמש במחברי נירוסטה שכבר היו במבשלה, ולהשתמש בצינורות 1/2", זווית T ומחברי barb. זה התחיל בתור בדיקה חצי מסקרנות חצי בהומור, אבל זה עובד ממש טוב נכון לעכשיו, ומייצר זרם מספיק חזק כדי לערבל את הגרעינים, ככה שהמשאבה גם מסחררת את כל הנוזל וגם משאירה את הגרעינים בתנועה ומונעת מהם לשקוע ולייצר עוגה דחוסה שמאטה את קצב תנועת הנוזל. זה יוצר, כביכול, מצב של מאש דליל יותר מה שמעלה את הנצילות:



והנה, בישול בוקר חורפי בינואר, שתוכנן ע"פ נצילות של 75% (10.35 קילו גרעינים), הגיע ל-93.3%. זה היה משמח (היו שני בישולים עוקבים באותו יום, שניהם הראו עליה ממוצעת של 16.5%)
מה שזה אומר, שניתן להשתמש בפחות גרעינים, להשיג מאש דליל יותר, ואולי להעלות עוד קצת את הנצילות (עוד צריך לשחק עם זה)
image
הנה מבט על התמנון החשמלי שלנו:

3 לייקים

12 פוסטים פוצלו לנושא חדש: העלאת נצילות בברוזילה