אפשר להשתמש בעלי סטיוויה בתור ממתיק לא תסיס? או ששילוב שלה עם סוכר לפריימינג יגרור פעולת איבה במחסן?
אם כן, היא תגרור טעמים, או שהיא יחסית ניטרלית? ומה המינון המומלץ?
יש אופציות טבעיות אחרות?
ניתן להשתמש בסטיביה כממתיק, ואנשים אפילו משתמשים בה כדי לעשות back sweetening (המתקה בדיעבד) למשקאות כמו סיידר ותמד (למי שרוצה אותם יבשים אך מתוקים לחך).
אני לא יודע אם הייתי משתמש ישירות בעלי סטיביה, מכמה סיבות:
- לא ידוע לי מה פרק הזמן הרלוונטי למיצוי, והאם יהיה מיצוי של חומרי טעם פחות מועדפים (כמו טאנינים) אחרי תקופה
- בסטיביה יש מספר חומרים התורמים למתיקות, ולכל אחד עוצמה אחרת וטעם מעט שונה (לכן יש אנשים שממש לא מתחברים לטעם. חלקם, כך נטען, מוסיפים טעם צמחי ולא נעים
אני חושב שכדאי לחפש בחנויות טבע / פארם וכדומה ממתיק המבוסס על מיצוי של סטיביה (בנוזל או באבקה), כך שניתן לדעת יותר בבירור מה היחס בין החומרים (במידה וכתוב עליו) וגם לשלוט יותר בקלות במינון (יותר קל לעבוד עם נוזל / אבקה מאשר עם עלים שלך תדע אם הם יותר או פחות פוטנטיים).
החומרים שבסטיביה אינם סוכרים תסיסים ולא אמורים להשפיע על פעילות הסוכר להגזה, ככל שידוע לי.
עלים מרגישים לי יותר ‘טבעיים’, כנראה זאת הסיבה היחידה להעדיף אותם. בכל מקרה אני חושב שהייתי מכין ‘תה’ ומוסיף, לא את העלים עצמם.
בכל מקרה נראה שאתה צודק, מיצוי לכאורה עדיף.
אתה מכיר אופציות אחרות? (שהם לא רעל מזוקק)
אני לא מצליח לחשוב כרגע על ממתיקים לא תסיסים אחרים שהם לא סינטטים.
נשמע, באמת, שלהכין מיצוי ולהוסיף אותו באופן מדוד יכול להיות הפתרון הנכון, אם אתה רוצה להשתמש בעלים לשם ההשתמשות בעלים.
תודה, ננסה בקרוב ונעדכן.
נו, ניסית?
לפני שבועיים פתחנו באטץ’ קטן של סיידר שהומתק עם תמצית סטיוויה, 12 גרם לליטר.
קודם כל, לא מדובר באמת בסטיוויה, במוצר שקניתי (שהיה נראה הכי משתלם, ועדיין יקר- 35 ש"ח ל250 גרם), ולדעתי גם בעוד כמה מוצרים אחרים שראיתי הממתיק העיקרי הוא אריתריטול, ממתיק שמופק מפירות ואינו תסיס, הסטיוויה במוצר שקניתי מהווה אחוז אחד. כנראה ‘תמצית סטיוויה’ מוכרת יותר טוב מ’תמצית אריתריטול’.
הממתיקים מתוקים יותר מסוכר, (זה גם כתוב על האריזה), ואחרי ניסיון קטן שמתי 12 גרם לליטר, בערך חצי מהכמות שהייתי משתמש בה אם היה מדובר בסוכר.
שותות הסיידר בבית לא דיווחו על טעמי לוואי מיוחדים, במעט שטעמתי, גם אני לא הרגשתי בשוני מיוחד.
בניסיון אחר, שמבוסס בעיקרון על מתכונים לNettle beer שנתקלתי בהם, השתמשתי בעלי סטיוויה מיובשים, 2.5 גרם לליטר. העסק הזה נמצא כרגע בתסיסה בבקבוקים, אבל לפחות מהדגימות התרשמתי שהסטיוויה בכמות הזו די משתלטת על העסק, ושבהחלט יש טעם צמחי, למרות שאת זה כמובן אפשר לתלות בעובדה שהמתכון מבוסס צמחים. אולי אנסה בעתיד עם סיידר.
בהמשך אעלה תמונה של המוצר המדובר, ואעדכן כשיהיו תוצאות מהסטיוויה המיובשת.
אז פתחנו את ה’שיכר סרפד’ שהומתק עם הסטיוויה המיובשת (שוב, 2.5 גרם לליטר). קודם כל, זה בהחלט מתוק מדי, ובהחלט אפשר להוריד לדעתי בלפחות גרם לליטר. עוד דבר זה טעם צמחי בולט מאוד שהזכיר חליטה, הרבה מעבר לשאר המרכיבים.
מאמין שאנסה שוב בעתיד עם מתכון נייטרלי של סיידר וכמות קטנה בהרבה של סטיוויה.
שורה תחתונה מכל העסק- סטיוויה גולמית משאירה טעמים צמחיים, כמות הגיונית לשימוש היא כנראה בין גרם לגרם וחצי לליטר. המיצוי הוא הרבה יותר נייטרלי בטעם, ו12 גרם לליטר הניבו תוצאות לא רעות, כשכמה גרמים לפה ולשם לפי הטעם לא יזיקו.
טוב לשמוע!
אגב, מה זה שיכר סרפדים?
רוצה לכתוב על זה בתסיסה אלטרנטיבית?
זה התחיל בניסיון לחפש דרך וכמות מומלצת להוסיף סרפד לבירה ( גם בריא מאוד, וגם דרך לנצל משהו מהמגוון המדהים שצומח לנו מתחת לאף), כל מה שמצאתי היה וריאציות של משקה שמבוסס על חליטת סרפדים עם תוספות, ותסיסה שמבוססת על סוכר או דבש, אז החלטתי לנסות גרסה משלי באחד המיכלים הקטנים שאלתרתי.
התוצאה לא מדהימה, אבל לגמרי ראויה לשתיה, נראה לי שאעבור לניסויים אחרים מכאן.
לא מדובר בתסיסה אלטרנטיבית, השתמשתי בשמרי בירה שהוצאתי מבאצ’ים קודמים בדיוק בשביל דברים כאלה.
כמה דוגמאות:
חבל שאי אפשר לגלגל טעימה…
אבל אולי אתם לזה צ’אנס מתישהו.
באיזה מהסרפדים השתמשת?
עברתי על הדברים האלה, ובסוף השתמשתי בכמה סרפד שהיה לי כוח ללקט, והוספתי ממה שהיה בבית- לימון, נענע, זוטה לבנה, ורדים… (ניסיתי פעמיים, לא זוכר כרגע מה בדיוק היה בכל אחת), על הג’ינג’ר דילגתי (אולי כאן חלק מהפספוס).
יש סיכוי שקצת לתת ישדרג את העסק ויוסיף לו קצת גוף.
את הסרפד פשוט קטפתי בטבע באזורים של ריכוז גדול. עכשיו נראה לי קצת מאוחר בשביל העלים (הרבה פחות טעימים בתקופה הזו), אבל עוד מעט יהיה אפשר לאסוף את הזרעים… מעניין אם יהיה מתאים לשלב אותם במשהו קיצי- חיטה בלגית, משהו בסגנון.