ממלא מיכלי גז בסגנון סודהסטרים

לאחרונה כתבתי על פתרונות מזיגה לשטח, בדמות חבית מיני ואף בקבוקי פלסטיק. בשני המקרים האלה, וגם במקרים רבים נוספים, כמו גיבוי במבשלה הביתית או עבודה עם מערכות מאוד קטנות - נעשה שימוש במיכל גז קטן של סודהסטרים.
על היתרונות שבשימוש במיכל כזה כתבתי בסקירה על וסת הגז המתאים, אז תוכלו לקרוא עליהם כאן.

בעיה אחת שמתעוררת בשימוש במיכלי גז של סודהסטרים היא המחיר: מיכל סודהסטרים של 400 גרם, בהחלפה בסופר, יכול לעלות באיזור ה-100 ש"ח. כן, יש חלופות זולות יותר, אבל קצת פחות נגישות. לעומת זאת, מילוי מיכל גז גדול של מערכת מזיגת הבירה הביתית עולה 75 ש"ח ל-4 קילו (מחיר נכון לכתיבת שורות אלה בכליק בנתניה). זה אומר: פער של למעלה מפי 10 בעלות הגז.
מי שיש לו גם מערכת עם מיכל גז גדול, וודאי מעוניין להשתמש באותו גז, רק במיכל קטן יותר.

זה המקום להדגיש כי על מיכלי הגז של סודהסטרים מצויין כי אין לבצע בהם מילוי פרטי, ושזה גם מסוכן. מי שמעוניין ישמח לדעת שאפשר לקנות מיכלים בסגנון, באליאקספרס (למשל כאן או כאן).

מה שעוד אפשר למצוא באליאקספרס, ועליו הפוסט הזה - הוא מכשיר מילוי המאפשר הזרמת פד"ח מהמיכל הגדול אל הקטן. ישנם עשרות מוכרים ומספר רב של דגמים ומכשירים. אני אפרט על האחד שקניתי, אותו בחרתי כי היה נראה לי האמין והבטיחותי מכולם, לאחר הרבה קריאה ברשת, חוות דעת והתייעצויות.

גם כאן, כמה מילים על בטיחות: בסופו של דבר מדובר על עבודה ב"גז נוזלי" ובלחצים גבוהים, כי אנחנו לא עובדים עם וסת. גז הפד"ח במיכל הגדול מגיע בטמפ’ החדר לכ- 1000PSI. זה לא צחוק ואסור להקל ראש בעניין זה.

אני קניתי את המכשיר הזה ספציפית את הדגם הכולל שעון לחץ למיכל הקטן ועם הצינור הארוך. שוב - משיקולי בטיחות, רציתי לוודא שאני מקבל עוד מידע על הלחצים, ושיהיה לי מספיק צינור כדי לעבוד בנוחות.
על מנת שהמכשיר יתאים לציוד בישראל, חשוב להקפיד על 3 פרטים חשובים:

  1. ההברגה למיכל הגז הגדול היא מסוג W21.8, ללא RPV.
  2. ההברגה למיכל הגז הקטן (סודהסטרים) היא מסוג TR21-4
  3. על המכשיר להתאים לשסתום החדש (6mm flat)

אם אחד משלושת אלו יתפספס - לא תוכלו לחבר את המכשיר למיכל הגדול, או למיכל הקטן, או שתוכלו לחבר לשניהם אבל לא להצליח למלא כי לא היה מצויין שהוא מתאים לשסתום הנכון.
HTB1XqzeX.Y1gK0jSZFMq6yWcVXaT

הכירות עם המכשיר

למכשיר זה מספק חלקים, וחשוב להבין את התפקיד של כל אחד, כדי להבין בהמשך את סדר הפעולות למילוי וניתוק.

  1. הברגה למיכל הגז הגדול, מסוג W21.8
  2. ברז גז ראשוני - למילוי
  3. ברז גז משני - פורק
  4. צינור גז מחוזק בשזירה
  5. נוקר
  6. מחבר לבלון הגז הקטן, מסוג TR21-4, מתאים לפין 6 מ"מ שטוח
  7. שעון לחץ

שימוש

לפני שנגיע לסדר הפעולות, הנה טיפים נוספים למילוי קל ונוח:

  1. על מנת למלא ביעילות את המיכל הקטן, מומלץ להקפיא אותו לפני, ולעבוד איתו מיד עם ההוצאה מהמקפיא. זה יסייע ליותר פד"ח לעבור ולהישאר במצב נוזלי.
  2. המיכלים החדשים - אותם ניתן לזהות עם הפין השטוח שבתמונה למעלה - מצויידים במנגנון בטיחות. מנגנון זה גורם לנעילה של השסתום אם גז זורם בו בכיוון ההפוך, כמו במצב של מילוי. על מנת להמנע מהנעילה יש צורך להתחיל את המילוי עם זרימת גז איטית מאוד ולאט לאט להגביר לאחר שהתהליך התחיל. אני בחרתי לעשות את זה עם ברז המילוי האדום (2), אבל אני משער שגם על ידי הברגה איטית של הנוקר (5) ניתן להגיע לאותה תוצאה. טרם ניסיתי.
  3. מומלץ להצטייד במשקל על מנת לאמוד את המילוי.

סדר הפעולות למילוי

  1. וודאו כי הברז הראשי על מיכל הגז הגדול סגור.
  2. וודאו כי שני הברזים על מכשיר המילוי סגורים.
  3. וודאו כי גומיות האיטום במכשיר המילוי - על ההברגות שמתחברות לשני המיכלים - נמצאות במקומן ושהן תקינות.
  4. חברו את מכשיר המילוי לבלון הגדול (1). הדקו עם מפתח.
  5. חברו את הבלון הקטן אל המכשיר (6).
  6. הבריגו את הנוקר (5) לשם לחיצה על הפין.
  7. פתחו את הברז הראשי על הבלון הגדול.
  8. אופציונלי - הניחו את הבלון הקטן על המשקל ואפסו.
  9. לאט ובעדינות פתחו את ברז הגז הראשוני למילוי (2). האזינו לזרימת הגז וודאו כי השסתום לא ננעל. ניתן לראות את הלחץ עולה בשעון.
  10. פתחו את ברז הגז הראשוני (2) עד הסוף עד שלא עובר יותר גז (לשם כך מומלץ להשתמש במשקל).

סדר הפעולות לניתוק

  1. סגרו את ברז הגז הראשי על הבלון הגדול.
  2. הבריגו את הנוקר (5) לצורך שחרור הפין.
  3. פתחו את ברז הגז למילוי (2).
    1. פרקו את הלחץ העצור בצנרת על ידי פתיחה איטית ומבוקרת של ברז שחרור הלחץ (3). זהירות גז בלחץ גבוה. לא לעמוד מול הפתח או למקם מולו דברים שיכולים לעוף.
  4. הבריגו החוצה את הבלון הקטן.
  5. נתקו את מכשיר המילוי (1).

סיכום ומחשבות נוספות

עד כה אני מרוצה מהמכשיר, והקפדה על כל השלבים שכתבתי כאן מובילה לעבודה נוחה וזריזה.
אני מרוצה מהבחירה בדגם עם ברזי עבודה גדולים ונוחים, המאפשרים שליטה על המילוי האיטי בהתחלה, פריקה של כל המערכת מלחץ לפני ניתוק, וכן מהמצאות השעון המאפשר אינדיקציה נוספת במהלך העבודה.

עד כה טרם הצלחתי למלא מיכל עד הסוף.
זה לא מפתיע אותי מאוד, כי המערכת הזו עובדת על הפרש לחצים ונעזרת גם בהפרש הטמפ’ לשם כך (הגז בצד הקר בלחץ נמוך יותר). העניין הזה לא מטריד אותי במיוחד ולא באמת משנה לי אם המיכל התמלא ב-100% או פחות, כי היופי הוא שכשיגמר - אמלא מחדש…
יחד עם זאת, רעיונות שעוד לא הספקתי לנסות ושאני מאמין שיעזרו למלא יותר, סובבים סביב נושא הפרש הטמפ’: להחזיר את המיכל הקטן למקפיא ולסבב מילוי נוסף, או לחמם מעט את המיכל הגדול עם פן לשיער או משהו דומה (אצל מספר ספקי גז ראיתי שמחממים עם כלב גז את הגלילים הענקיים, והרעיון הוא לשחזר את זה).

יש עוד כמה דברים מעבר למשחקי הטמפ’, כמו התאמה למיכלי גז אחרים, הפיכת הבלון הראשי ועוד שאני מתכוון לבדוק ולעדכן בטלגרם שלנו.

מצורף סרטון שמציג מכשיר כמעט זהה (יש הבדלים בהברגות ובסדר הפעולות כי הוא ממלא מיכל פיינטבול) שיכול גם לסייע בהבנה:

לייק 1

לא צריך להפוך את הבלון הגדול?

אני משער שזה תלוי אם יש או אין דיפ טיוב במיכל.
בלי להפוך הצלחתי למלא 600 ומשהו גרם במיכל של ה-800 אז מבחינתי זה סבבה. להפוך מיכל כשהוא מחובר למיכל אחר בצינור… פחות. אני כבר רואה בעיני רוחי את הכל מתהפך.
אבל זה שווה נסיון ואולי בפעם הבאה אהפוך את המיכל הראשי על איזה מתקן שיחזיק אותו הפוך.
אדווח.

עדכון:
בפעם האחרונה שמילאתי גז בכליק, וידאתי איתו שמיכלי הגז בארץ הם ללא דיפ טיוב.
זה אומר שכדי למלא בגז נוזלי יש לשים את המיכל הגדול על הצד או הפוך.
כשמילאתי מיד בחזרה משם, כלומר - ממיכל ראשי מלא - הצלחתי למלא את מיכלי הסודהסטרים עד הסוף (כמה גרמים מהסוף, כשזה נהיה איטי ולא היתה לי סבלנות להמתין).
במצב כזה גם הרגשתי הרבה יותר את ההשפעה של נעילת הפין והצורך בשליטה איטית ומבוקרת וסבלנית על פתיחת הברז. הצלחתי להגיע לנעילה 3 פעמים במיכל הראשון עד שתפסתי את האיטיות הנדרשת בפתיחה.
סה"כ - עדיין מרוצה.