מערכת מזיגה לשטח - Mini Keg

אחד החלקים הכי מהנים בבישול בירה בבית הוא לחלוק אותה עם חברים, להביא למפגשים, פיקניקים, טיולים וכדומה.
אחת הבעיות בעבודה עם חביות, על פני ביקבוק, היא שפתאום אי אפשר פשוט לקחת כמה בקבוקים ולצאת מהבית.
לשם כך יש הרבה פתרונות מזיגה לשטח. הדבר הראשון שבנינו, כבר לפני אי אילו שנים, היה מערך ג’וקי בוקס גדול, עם שני ברזים. המערכת נבנתה לאירועים ופסטיבלים, ופחות רלוונטית לטיולים ומפגשים קטנים.
לכן אפרט על שני פתרונות (או שניים וחצי) שיש לי ואשמח לראות במה אתם משתמשים.

בקבוקי פלסטיק ופקק הגזה

הבסיס
בעבר כבר כתבתי על שימוש בפקק הגזה למילוי בקבוקים to go (כאן) ועד היום, בטח ובטח שעם ברזי האינטרטאפ שבכלל מקלים על העניין מאוד, מילוי בקבוקי ליטר או ליטר וחצי הוא הפתרון הכי שימושי שלי ללקיחה של בירה מחוץ לבית.
החיסרון המעשי הוא שאם לא מסיימים את כל הכמות, או אם שותים לאט, הרבה מהגיזוז מתנדף והבירה מתחמצנת. חיסרון לא מעשי אלא חוויתי הוא שיש פחות אווירה חגיגית סביב הבירה ויותר אווירה של משקה קל… בסופו של דבר זה כמו למזוג קולה. קצת מבאס.
image
ההרחבה
פתרון שעונה על שתי הבעיות האלה הוא הרחבה של הבקבוק ופקק ההגזה למערכת מיקרו-חבית של ממש.
במערכת כזו נעשה שימוש במפצל הברגה לבקבוק, שבעצם מאפשר לחבר אליו שני פקקי הגזה. ככה אפשר לחבר לאחד צינורית, והוא משמש להוצאת בירה, ולשני מיכל גז ווסת קטן (אני משתמש בוסת סודהסטרים הזה).
אני משתמש בבקבוקי פלסטיק בנפח 2L של קוואס, וראיתי גם בקבוקים מעט גדולים יותר, נדמה לי 2.3L של בירה אובולון (אל תתפסו אותי בפרטים).

גם פקק ההגזה וגם מפצל הבקבוק קיימים גם מפלסטיק וגם מנירוסטה. לשניהם יתרונות וחסרונות (למשל, רכיבי הנירוסטה עמידים יותר והם לנצח, אבל מחייבים גומיה לאיטום והיא לפעמים נשחקת ולא אוטמת טוב אם מבריגים חזק מדי. מחברי הפלסטיק מתאימים גם למחבר גז וגם למחבר נוזל, ועוד).

חלקים:

ההרחבה להרחבה - עדכון פברואר 2022
חיפשתי אופציה סופר קומפקטית, שעדיין מאפשרת מזיגה מהברז, אבל שלא צריך לסחוב איתה בלון גז ווסת בשביל שני ליטר בירה, ושהיא גם ידידותית יותר עבור מקומות שבלון גז פחות מתאים (כמו בקולנוע למשל, או סתם צידנית קטנה שבלון גז לא נכנס בה).
ראיתי שקגלנד מציעים את מחבר ה-T שלהם גם עם מעין פומפה כזו שמאפשרת לייצר לחץ בבקבוק.


לצערי הם מוכרים את הפומפה רק כסט ואני לא באמת הייתי צריך עוד יחידות משאר החלקים.
לקח לי רגע (כמה חודשים*) להיזכר אבל בסוף הבנתי שזה לא באמת מוצר ייחודי, אלא מוצר שכבר ראיתי פעם, שאמור לשמור על הלחץ בבקבוקי סודה, קולה וכדומה.
אז הזמנתי לי רק את הפקק (מכאן) כמובן שהזמנתי אדום שיתאים לסט, וכמובן שהם שלחו ורוד כי למה לא… כבר היה עדיף להזמין שחור או צהוב, שיתאים לשאר החלקים.

ועל אילו חלקים מדובר?
מחבר נוזל בול לוק שחור עם יציאת דואיטייט בקוטר 6.35 מ"מ (1/4") (לינק) וברז פיקניק דואוטייט המתאים מיד למחבר (לינק)
מאז שהזמנתי ועד שהגיע - קגלנד כבר הודיעו שהולך לצאת מחבר בול לוק כזה עם אופציה לבקרת זרימה, מה שבכלל יכול להתאים במערכת כזו שאין לה באמת אופציה אחרת להאטת הזרימה.

בכל מקרה, מדובר על צעצוע חמוד :slight_smile:
חשוב לציין שהגז שהפומפה הזו מכניסה הוא אוויר מבחוץ - שיוביל בסופו של דבר לחימצון, ויכול לגרור קילקול של הבירה… אבל אנחנו מדברים פה על כמות מזערית לשתיה מיידית, ולכן בעיני זה בסדר, גם ככה זו כמות שכמעט ולא באמת מצדיקה ברז, כי אפשר פשוט לעזור מהבקבוק כמו אדם נורמטיבי.

אפשר לצפות בסרטון קטן פה בלינק לקבוצת הטלגרם שלנו.

מערכת חבית מיני
עכשיו אנחנו מדברים יותר ברצינות.
במפגשים קצת יותר גדולים, ששותים בהם יותר, או אפילו לאיזה סופ"ש איפשהו - אנחנו כבר רוצים להביא
יותר בירה, אז צריך משהו גדול יותר מבקבוק. כאן נכנסת לתמונה חבית מיני.
בחרתי ללכת על חבית במבנה קלאסי של קורני, ולא על החביות עם ראש ההברגה, מהסיבות הבאות:

  • יציבות (נמוך ורחב יותר יציב מצר וגבוה)
  • קלות וודאות בניקוי (בחביות הגבוהות אי אפשר להכניס יד, יש איזור עיוור שאי אפשר לראות, וכתלות באיכות, יש איזורי ריתוך שיכולים להצטבר עליהם סוכרים)
  • גובה והאופציה להכניס במקרר (חבית נמוכה מעלה את הסיכוי שתוכל להיכנס בין מדפי מקרר)

וגם, רוב האנשים שמנסים לשהתמש בברז פיקניק לראשונה מסיימים עם כוס קצף גולשת. לוקח זמן לפתח את מיומנות האצבע העדינה, הזווית והלחץ הנכון של מזיגה עם ברז פיקניק (או במילים אחרות: הוא מוזג, הוא זול, אבל הוא סופר לא נוח לתפעול ללא נסיון). באירועים שלא בא לכם להפוך להיות הברמן והיחיד שמצליח להוציא כוסות בירה ראויות, צריך כבר ברז נורמלי.

עדכון אוקטובר 2022: לעומת הברז שמפורט בפסקה הבאה, היום אני ממליץ על Picnic Tap 2.0 עליו כתבתי כאן

בניגוד לברז פיקניק שיושב על צינור, ברז נורמלי שיושב ישירות על החבית לא נותן מספיק התנגדות וזה מתכון די בטוח ליצירה של מזרקת בירה ופחות מערכת שנוח למזוג ממנה, וחייבים לוסת את הזרימה איכשהו.

במצב הזה החלטתי שיש כמה מאפיינים שחשובים לי:

  • ברז עם בקרת זרימה
  • ברז עם נעילה קפיצית (נגד אנשים שעוד לא מוזגים בביטחון ונגד מכות רנדומליות שעשויות לפתוח את הברז)
  • ברז עם נעילה קדמית (פירטתי כאן למה אני חושב שזה סוג הברזים שצריך לעבוד איתו)
  • כל החלקים מנירוסטה (משיקולי עמידות. אם אני נותן לאחרים לשחק לי עם הצעצועים אני רוצה להבטיח שזה לא יגמר במחבר פלסטיק סדוק ו-6 ליטר בירה שמשקים את הדשא).

נראה שהפתרון הנכון הוא ללכת על ברז אינטרטאפ עם בקרת זרימה, כמו שיש לי בקגרטור ולהוסיף לו קפיץ נעילת ידית אוטומטית ע"פ ההאק הזה שהצלחתי לבצע בעבר.
אך אבוי… נכון למועד ההזמנה ועד כתיבת שורות אלה כבר לא נמכרים (באליאקספרס) ברזי אינטרטאפ עם בקרת זרימה, ועוד לא נמכר הברז היורש (הנוקהטאפ עם בקרת זרימה).
אמנם יכולתי לרכוש חיקוי, אבל כיוון שהיו לי ברזי פרליק עם נעילה קדמית, שיודעים לקבל קפיץ סגירה בלי להסתבך, אך הם ללא בקרת זרימה, החלטתי ללכת על אחד הפתרונות האחרים לבקרת זרימה (עליהם כתבתי כאן): מתאם לשאנק.

ככה זה נראה בתכנון:
image

ככה זה נראה במציאות:

ככה זה נראה מורכב:

ככה זה זה עובד:

וככה זה בפיקניק:



חבר הציע את השם “חביתרמיל”. אימצתי.

בנתיים הספקתי להשתמש במערכת “על רטוב” (כלומר, עם בירה ועם חברים) רק פעם אחת (בכל זאת - קורונה וסגרים) והכל תיפקד מדהים. כל הכוסות נמזגו נהדר בלי שום הסתבכות, שום הקצפה ושום בלאגן. היה תענוג.

מהתבוננות מהצד נראה לי שהבחירה בויסות זרימה דרך השאנק הוכיחה את עצמה גם בכך שלא ראיתי אף אחד מנסה לשנות את הזרימה, מה שכמעט תמיד קורה בבית בברזים הרגילים (לא תמיד יודעים את הכיוון הנכון ולפעמים מגבירים במקום להחליש). אמנם ניתן גם לנעול את הוסת עם מפתח אלן, אבל אני לא מתכוון להתחיל להתעסק עם זה בשטח.

חלקים:

עדכון 08/21
חברת KegLand השיקה מחבר בול לוק עם מתאם שאנק מובנה. זה מאפשר לחבר את הברז ישירות ולחסוך בחלקים, בייחוד אם עובדים עם ברז Flow Control:

עד לכאן צעצועי מזיגת השטח שלי נכון להיום.
אשמח מאוד לראות אילו מערכות יש לעוד אנשים למזיגה מחוץ לבית.
מוזמנים לשאול פה שאלות ולתייעץ ואשתדל לעזור.

מה שאתה קורא - מזיגת שטח, זה התכנון שלי למזיגת חבית בבית ללא קדיחות מקרר וכאלה. הבעיה שהגראולר שהזמנתי לא מגיע מסין. אני אצור קשר עם אבנר.

לייק 1

איזה גראולר הזמנת?
זה הולך להיכנס למקרר הרגיל של הבית? (במטבח?).
ראיתי פעם תמונה של בחור אוסטרלי שסידר את זה יפה בתוך הדלת של המקרר עם חיפוי עץ וכאלה… היה נראה לימ כמו המון עבודה בשביל כמה ליטרים אבל אם יש אילוצים זה יכול עדיין להיות נחמד.
עם איזה מערך ברז בחרת לעבוד?

הזמנתי 4L בגודל שאפשר להכניס בדלת הגדולה של כל מקרר (היכן שיש מקום לבקבוקי ליטר וחצי)
הרעיון שלי הוא לקרר ולהגיז באמצעות סודה סטרים, ואז לפרק ולדחוף באמצעות בלון קטן 16 גרם
כלומר במקרר יהיה רק הגראולר, וכאשר אני רוצה לשתות, אני מחבר אליו את הברז (הבלון הקטן תמיד יהיה מחובר) ומוזג.
לך זה אולי נראה כמו המון עבודה, אבל אני מבקבק את כל התוצרים שלי, אז נראה לי ממש חיסכון. אני אצטרך לבקבק פחות 4 ליטר (מתוך 10).
אני לא בחור אוסטרלי ואין לי שום יכולת לעשות שום דבר שדורש בנייה של משהו. אולי פעם אני אבקש מחבר שיבנה לי מקרר מזיגה.
הברז שבחרתי הוא זה. ברז פשוט עם בקרת זרימה כי הבנתי שזה מה שאני צריך.

כל כוס תחבר ותנתק?
למה שהברז לא ישאר מחובר כל הזמן? זה החלק שנראה לי כמו הרבה התעסקות.
אצלי כל חיבור וניתוק של אמצעים שזורמת בהם בירה אומר שטיפות, פירוק, חיטוי.
אז זה או כל הטקס הזה לכל מזיגה, או שיש פוטנציאל לזיהום והדבקות של סוכרים. בברז כמו ששלחת (נעילה אחורית) זו בעיה מוכרת, ועוד על מערכת שאין ממש קונטרה לברז במשיכה, נשמע לי שיש פוטנציאל לבעיה.

או שהבנתי בכלל הכל לא נכון והברז כן מתוכנן להישאר על גראולר

חשבתי שכן, כי אי אפשר להשאיר במקרר את הברז מחובר כי זה לא טוב לשלום בית. הברז פשוט גדול מידי
יש לי הרגשה שאני צריך למצוא מישהו שיהיה מוכן לבנות לי מערכת מזיגה. מקרר שאפשר לקדוח בו - יש. הסכמה עקרונית מהעזר כנגדי - יש. ידיים טובות - אין

לייק 1

שמע, עד כמה שאני בעד גישת ה-DIY… יש מקומות בארץ שמוכרים מערכות מזיגה.
לא זול, אבל אם לא יודעים לבנות אז זו אופציה.
אופציה נוספת היא שתמצא מישהו באיזור מגוריך שגם מתכנן לבנות ו… תהיה חבר שלו :wink:

בנתיים נקווה שהתחיל שלי לא תתממש והכל יהיה בסדר עם חיבורים וניתוקים של הברז.

עוד מוצר מעניין שקיים ונותן מענה למקרר ביתי הוא זה:

הברז ללא בקרת זרימה ואמרו לי שזה עלול להיות בעייתי עם אורך כזה קצר של צינור
בלון 16 גרם לא מסוגל להגיז חבית בגודל כזה - רק לדחוף. לכן צריך עדיין להגיז עם סוכר, כלומר אני לא נפתר מהמשקעים
והכי חשוב - כבר השקעתי ~$280 במערכת, אז להשקיע עוד$280 כולל משלוח לישראל?

לייק 1

היי @gilad.ayalon מה עשית בסוף? איך נראית המערכת שלך?
הזכרת פה את העובדה שהברז שהוזמן גדול מדי ולא יכול להישאר מחובר כל הזמן במקרר. אני חושב שה-Picnic Tap 2.0 שבדיוק כתבתי עליו לאחרונה יכול להתאים בול במצב שלך. אשמח לשמוע מה דעתך.