פרק 1
רעיונות מעניינים ושיטות שונות מה אפשר לעשות כשרוצים לבשל בירה אבל פשוט אין זמן…
זמין להאזנה (כאן בספוטיפיי) או בפלטפורמות ההאזנה החביבות עליכם
רוצים לדעת מתי עולות לפודקאסט עוד רשומות כתובות כאלה? הצטרפו לערוץ העדכונים בטלגרם.
נשמח לשמוע תגובות ולענות על שאלות על הפרק כאן בפורום או בקבוצה בטלגרם.
כמה זמן לוקח יום בישול
יום בישול מרכז בנפח חלקי ודילול במים לוקח כ-3 שעות מהכנת הציוד ועד סיום נקיונות, כשאתם יעילים ומתוקתקים ומנוסים.
יום בישול אולגריין, כתלות במערכת ובשיטת העבודה, יכול לקחת 5-6 שעות ואולי גם מעט יותר.
פיליפ: יום הבישול הראשון שלי באולגריין היה כ 11 שעות. המון תקלות של מתחילים וחוסר ניסיון. היום אני עומד על 5 שעות אם אני עובד יעיל וכמובן עושה עוד דברים תוך כדי (לוקח\אוסף ילד מהגן\ מוציא כלבה לסיבוב וכו’), השיא שלי היה לנסוע לגיל בצד השני של חיפה לקחת משהו ולעקוב אחרי הבישול מרחוק.
יוחאי: במהלך יום בישול עושה עוד המון פעולות של המבשלה, ולכן כמה שאפשר לחסוך מהבישול עצמו = אפשר להתעסק בדברים האחרים ולא לסיים בלילה
למה זה עשוי להיות בעיה
מבשלים רבים מתקשים למצוא את הזמן להקדיש כמה שעות רצופות וללא הפרעות למהלך הבישול. בין אם מדובר בילדים, עבודה, או שאתם בכלל חיילים שמגיעים הביתה לסופ"ש - לא תמיד פשוט להקדיש חצי יום רק לבישול בירה.
איפה אפשר לחסוך בזמן:
- נו-צ’יל:
אפשר לחסוך זמן רב על שלב הקירור בשימוש בשיטת נו-צ’יל. בשיטה הזו התירוש הרותח מועבר ישירות אל ג’ריקן פלסטיק מחוטא המאושר למזון חם, ונאטם בפקק. התירוש נשאר להתקרר מעצמו. התהליך די דומה להכנת ריבה: נוזל רותח נכנס לכלי אטום, מפסטר אותו, וכך הופך לסוג של “שימורים”. ניתן להתסיס את התירוש לאחר שמתקרר או אפילו אחרי תקופה.
שימוש בשיטה הזו מאפשר הפרדה בזמן בין מועד הבישול ומועד התסיסה.
- 15 דקות רתיחה:
בבישול מרכז, הרכז עצמו כבר בושל, כך שהרתיחה עצמה נחוצה לנו בעיקר לשם עיקור הנוזל ואיזומרציה של הכשות. איזומרציה מושלמת בדרך כלל תוך כ-45 דקות, ונהוג להרתיח 60 דקות. שימוש בזני כשות עם אחוז חומצות אלפא גבוה, או פשוט בהרבה כשות, וחישוב בתוכנת בניית מתכונים יעזרו לכוון את המרירות לרמה הרצויה. שימוש ברכז ללא השריה של גרעינים לפני, בין אם לבירות בהירות ובין אם מדובר ברכז ענברי או כהה, למשל, והרתחה של רבע שעה, יכולים לחסוך כשעה וחצי מיום הבישול.
- הקטנת גודל הבאץ’:
פחות ליטרים = פחות זמן. בין אם מדובר בבישול רכז ובין אם מדובר באולגריין, הקטנה של כמות התירוש תוביל לזמני המתנה קצרים יותר: פחות זמן לחכות שהמים יתחממו, פחות זמן קירור, פחות זמן ספארג’, פחות זמן העברה למיכלי התסיסה…
- הגדלת גודל הבאץ’:
אם בעיית הזמן היא לא אורך יום הבישול, אלא ההזדמנות לקבוע יום בישול, אפשר לנסות לייצר כמות גדולה יותר של תירוש באותו יום. אפשר להתסיס את כל התירוש באותו זמן, או לחכות עם חלק למועד מאוחר יותר על ידי שימוש בשיטת נו-צ’יל. אפשר גם להגדיל את המגוון על ידי שינויים בבירה לאחר ייצור התירוש: התססה עם שמרים שונים, דרייהופ או תוספות, ואפילו הוספה של מיצוי לתתים כהים לאחר בסיום הרתיחה לאחר הוצאה של חלק מהתירוש, או ישירות למיכל התסיסה אם הם מפוסטרים.
- שנו את שיטת הספארג’:
במקום fly sparge שלוקח הרבה זמן - אפשר לבצע batch sparge.
אפשר לעבור לבישול ללא ספארג’ בכלל, בו כל כמות הנוזל משמשת למאש מההתחלה.
שני השינויים הללו יכולים לפגוע בנצילות, אבל כידוע זמן זה כסף, וחיסכון בזמן יכול להתבטא ברכישה של קצת יותר גרעינים.
- קצרו את המאש:
לא תמיד צריך 60 דקות למאש, ולרוב המרת הסוכרים אפילו נגמרת קודם. ניתן לבצע מבחן יוד במשך כמה בישולים כדי לקבל מושג מתי באמת נגמרת ההמרה, ואולי לגלח 15-30 דקות מהלו"ז. הרבה מתכונים והרבה שיטות בישול גם לא באמת מחייבים מאש אאוט או מדרגות טמפ’ במאש.
- התחילו לחמם עם תחילת הספארג’:
מבשלים במספר כלים שמעבירים את התירוש מהמאשטן לסיר הרתיחה יכולים להתחיל לחמם לרתיחה עם ההתחלה של הספארג’, במקום לחכות עד שכל התירוש נאסף בסיר ואז להתחיל לחמם. במצב הזה עד שהספארג’ ייגמר כבר תהיו קרובים מאוד לרתיחה.
- חממו מים מראש:
מבשלים במערכות חשמליות, ולא רק, יכולים לדאוג שהמים כבר יחכו חמים, בין אם בסיר הבישול ובין אם במיחם.
- מאש כל הלילה:
טיפ של אמריקנים שלא יצא לי לנסות אף פעם, מתאים למבשלים במערכת חשמלית. יש כאלה שקשה להם להקדיש כמה שעות רצופות לבישול אז הם מפזרים אותו על פני זמן: מבצעים את כל השלבים עד המאש, מחזיקים אותו כל הלילה, ועוברים לרתיחה בבוקר.
- נקו תוך כדי הבישול:
אין צורך לשמור את כל הנקיונות לסוף הבישול. נקו במהלך ההתקדמות כל כלי שסיים את תפקידו. מאשטן, שק או סלסלה, משוט ערבוב, מססננים, צינורות וכדומה, כך שבסיום הבישול כל מה שישאר לנקות הוא הציוד שהיה בעבודה ממש עד הסיום. המתנה עם כלים מלוכלכים עד סיום הבישול גם יכולה לגרום להם להיות יותר קשים לניקוי, כשכל הסוכר מייבש עליהם.
- שתו פחות בירה בזמן הבישול:
נכון, כיף לשתות בירה כשמבשלים, בטח כשמבשלים עם חברים, אבל חשוב לזכור שהאלכוהול מאט אותנו ומוריד את הריכוז. אפשר לשתות פחות, לחכות עם השתיה לסיום, כשאפשר לשתות בנחת, או להחליט ששותים רק בירות סשן
- בנו רצף עבודה ידוע:
אחרי כמה בישולים, כשתראו מה עובד לכם יותר טוב, ואילו פעולות אפשר לקדם כבר מראש - כתבו לכם רצף פעולות, כדי שלא תיזכרו להתחיל לחמם מים לספארג’ בדיוק כשנגמר המאש, או לחטא את מיכל התסיסה בדיוק כשהתירוש כבר קר.