צ'ילר פלטות - בעד נגד ולמה בכל זאת אני בעד

רבות נכתב על צ’ילר פלטות,
ובעיקר על זה שהוא מתמלא בשאריות כשות וחלבונים ובעצם משמש כמקור לזיהומים.
הסיבות הללו גרמו לי הרבה שנים לחשוש מהשימוש בו אבל לאחר שקיבלתי אחד חדש מתנה מחבר שעזרתי לו בבניית מערכת החלטתי לתת לו שנה הזדמנות.

לפני שהתחלתי את השימוש ניסיתי לחשוב כיצד להגיע למצב שבו אני מצליח למנוע את כל הדברים שבגללם יצא לו שם רע.
ולבנות שיטת עבודה שתמנע את הסיכונים של השימוש בו.

הכנה לשימוש:
חיבור מחברי בירה ומים ממתכת והחלפתי האטמים מגומי לסיליקון
שימוש במחברים ממתכת ואטמי סיליקון יאפשרו לי לאחר שימוש וניקיון להכניס אותו לתנור לעיקור.
פילטר מקדים
על מנת למנוע כניסה של כשות לצ’ילר רכשתי פילטר INLINE שיושב על הכניסה לצ’ילר

נקיון ויבוש:
לאחד שימוש בצ’ילר אני שוטף אותו ומחבר בכיוון ההפוך צינור מים, ונותן שטיפה בלחץ גבוה כך שכל התירוש יוצא. לאחר מכן אני מחבר את המשאבה והפילטר טמתחיל לסרקל חומר ניקוי קאוסטי למשך 10 דקות.
לאחר מכן שוטף שוב עם צינור מים בלחץ גבוה.
לאחר ניקוי וריקון מהמים אני מכניס אותו לטוסטר אובן ל150 מעלות למשך 45 דקות - החימום בתנור מייבש את הצ’ילר ממים והורג כל מיני נבדים או חייד’ים שיכולים להיות שם.לאחר הטוסטר אובן אני שם נייר כסף על הפתחים של הצ’ילר ושומר אותו במקם מאורר היטב עד השימוש הבא.

כעת לאחר שנה אני יכול להגיד בוודאות ששיטת העבודה הזאת מאוד יעילה, הצ’ילר עובד מצויין - אין טעמי לוואי לבירה בגלל שאריות כשות בפנים משימושים קודמים.

3 לייקים

מדהים.
בדיוק הזמנתי פילטר אינליין ותהיתי אם הפלסטיק שלו שורד חומר ניקוי.
את הצ׳ילר שלך אין איך לפתוח ולבדוק, נכון?
פעם ראיתי מה יצא מצ׳ילר ונחרדתי.
אתה מריץ בו גם תירוש רותח בזמן הבישול לצורך עיקור?
הצ׳ילר זרימה נגדית שלנו כבר רכב אספנות ואני בדיוק חוכך בדעתי אם לרענן אותו, לבנות חדש, לקנות מנירוסטה או לעבור לזרימה נגדית.
העניין הוא שאני לא בטוח שיש לי כח לכל הפרוטוקול שתיארת עכשיו :wink: עצלן מדי.

אני לגמרי עצלן מידי.
אם הייתי מאמץ את הפרוטוקול שפיליפ מציע, לא הייתי מבשל לעולם.

3 לייקים

גם לי היה נסיון עם צ׳ילר פלטות.
מה שלא עשיתי, תמיד היה נשאר ג׳נק ושאריות כשות.
הייתי מחבר צינור גינה ופותח אותו במלוא העוצמה בשביל להעיף את שאריות הכשות. לא משנה כמה זמן הייתי עושה זאת, תמיד איכשהו היה יוצאים עוד שאריות כשות. גם כשהייתי מסרקל פי.בי.וו או משרה אותו ימים.
השתמשתי בסלסלה מנירוסטה לכשות ובמגן כשות ביציאה מהסיר.
זיהומים לא היו לי כי הייתי מסרקל תירוש רותח כ-10 דקות לפני סוף הבישול.

נמאס לי לבזבז זמן על ניקוי הצ׳ילר ונטשתי אותו לטובת צ׳ילר זרימה נגדית מנירוסטה.
הניקוי משמעותי יותר קל, 10-15 שניות של הזרמת מים ב-2 הכיוונים והצ׳ילר נקי בלי כשות שנתקע במעברים צרים ובלי צורך באפיה של הצ׳ילר.
לייבוש, פשוט מחבר משאבת אוויר (או סתם נושף אוויר ומעיף את כל המים שנשארו בצ׳ילר.

לייק 1

גם משתמש ב- CFC.
מגלגל אותו במקום ו״מבריג״ את כל המים החוצה. ככה יוצאים משני הצינורות.

איזה אחד? יש המלצה?
ה-CFC הנוכחי שלנו בן 5 בערך והוא במצב רעוע ומביש.
תוהה אם עדיף לעשות לו פירוק ובניה מחדש או פשוט לקנות אחד בנוי קומפלט. זה יהיה מאוד תלוי בעלות וביעילות… :wink:

הרבה עבודה, אני נושף :smiley:

סורי, פספסתי את ההודעה.
אני קניתי ב-NB צ׳ילר נירוסטה.


שם לב שיש להם המון מבצעים של 20%+

לייק 1

מצד אחד - נראה חלום! מעניין אם יש שם למשיכה שנירוסטה עושה למבשלים…
מצד שני - אני לא בטוח שבא לי להיפרד מ-125$ בשביל צ’ילר :laughing:

במיוחד שאני ככל הנראה יכול לבנות משהו יותר יעיל וחסכוני במים, בפחות כסף.
כמו הקוברה המשוגע של @boaz.lanner (שאם תרצה לכתוב עליו קצת לטובת מי שירצה לבנות אחד בעתיד זה בכלל יהיה קסום… :wink:)

אז לא ראית את השים לב :slight_smile:
יש להם המון מבצעים כל הזמן, אני קניתי אותו מתחת ל-100$

לייק 1

נירוסטה משמעותית יותר קל לנקות מאשר מנחושת.
אתה גם יכול להשתמש בחומרים הרבה יותר אגרסיבים.
הקוברה היא בהחלט משוגעת, אבל שם לב לטמפרטורת מים שמבשלים האמריקאים שמפרסמים אותה.
אם גם לנו היו מים בברז ב7-8 מעלות היית מקרר סופר מהר במעבר אחד בצ׳ילר למיכל תסיסה.

לייק 1

כמי שבנה צ’ילר CFC מסליל נחושת (ששימש פעם כטבול) שנקנה אף הוא בארץ, בתוספת כל שאר המחברים הנדרשים - אין לי ספק שעברתי את ה-100$ ובהרבה.
הצ’ילר שנתנאל פרסם ועוד במחיר הזה זו עסקה מעולה לדעתי, וזה מה שהייתי קונה היום (ועדיין קצת רוצה, כי… נירוסטה :heart_eyes:).

יפה, גם אתה נדבקת במחלה…
רואה נירוסטה ישר רוצה…

לייק 1

אני חולה כבר הרבה שנים.
המחלה התפשטה גם ל-Homebrewing…

זה גם טיפה חיסרון במקרה של צ’ילר, כי הולכת חום של נירוסטה פחות טובה, אז זה אומר שזה מבזבז זמן ומים

תאורטית אתה צודק, אבל בפועל בבאנצ’מארקים שראיתי, כל עוד הסליל ארוך כמו שצריך, זה מתגמד לגמרי.
אתה מבזבז זמן ומים גם ככה, הכל עניין של פשרות.

נכון. אבל: הסליל הצ׳ילר המדובר (של NB) הוא 18 פיט שזה כ-5.5 מטר, נירוסטה, ובקוטר פנימי רחב יותר. עם הנתונים האלה, אני חושב שהצ׳ילר הנוכחי שיש לי כרגע, עד כמה שהוא חבוט ומצריך שיפוץ רציני - עדיין יעיל יותר, כשהוא 10 מ׳ נחושת בקוטר 3/8״.
ההחלפה תהיה קלה יותר משיפוץ וזה יהיה צעצוע שקסי וכיפי, אבל לא כל-כך יעיל כנראה…

@netanel יש לך במקרה נתונים על זמנים שלוקח לך לקרר איתו? מנחש שבמי ברז ולא עם צ׳ילר מקדים?

אני לא מדדתי יותר מידי, אבל גם כשלקחתי אותו לאקסטרים (בישול של אצווה כפולה של 40+ ליטר באמצע הקיץ (מים בברז כמעט 30 מעלות) הצלחתי להביא אותו ל40 מעלות די בקלות (כ-20/30 דקות אני מאמין) אבל לא לקחתי סטופר וביצעתי מדידות.

יש בחור ב-HBT שביצע מדידות.
אם נאמלק את המדידה:
מים בטמפרטורה של 14 מעלות, הורידו 6 גלון של בירה ל-20 מעלות תוך-20 דקות
יש ממש גרף שהוא פירסם של טמפרטורה כפונקציה של הזמן.

וואו!
אני מגיע עם הצ’ילר הנוכחי שלי ממש למה שאתה תיארת - כרגע עם מי ברז בקיץ, ל-40 מ"צ תוך כ-20 דק’.
מה שהבחור הזה מראה זה ביצועים הרבה יותר טובים, וזה לא הגיוני לי לאור מה שפירטתי קודם על החומר והאורך… אבל אני לא פיזיקאי אז אני לא יודע להסביר… אולי לטמפ’ מי הקירור יש את החשיבות הגדולה יותר (כי הוא עבד במים פי 2 יותר קרים ממה שהיו לי בבישול האחרון שבו מדדתי…)

אבל אם כבר, ובהתחשב בכך שהדיון התחיל על צ’ילר פלטות - @philusha מה הנתונים ששלך מספק? פחות או יותר

מה שמאוד משנה זה הבדל הטמפרטורות בחוץ. ככל שההבדל הזה יותר גדול, ככה הצ’ילר יקרר יותר טוב.
בקטע הזה הולכת החום לא מאוד משנה איזה חומר אתה משתמש ומה אורך הצינור מרגע שהטמפרטורה של התירוש הגיעה מאוד קרוב לטמפרטורה של המים בברז.
שים לב שגם אצלו מרגע שהטמפרטורה של התירוש התחילה להתקרב לטמפרטורה של הברז קצב הורדת החום ירד משמעותית.