מערכות בישול בירה

פרק 9 של הפודקאסט “מה מתבשל?”.
השלב הראשון ביצירה של בירה הוא הפקת התירוש. כדי לעשות את זה אפשר לבחור בדרכים שונות ובציוד שונה. בפרק הזה דיברנו על מערכות בישול שונות, היתרונות והחסרונות שלהן, וחוות הדעת שלנו מהשימוש בשיטות בישול שונות.

הדיון על הפרק כבר מתגלגל בקבוצת הדיונים בטלגרם .
רוצים רק להישאר מעודכנים בערוץ השקט? לערוץ העדכונים בטלגרם .

1. רכז בנפח חלקי והשלמה במים

מערכת בישול שבה מרתיחים רק חצי מנפח האצווה, עם חומרי הגלם, ואת הקירור והשלמת הנפח עושים עם מים קרים וקרח

יתרונות

  • מינימום ציוד: מספר פריטי הציוד הייעודיים לתחביב הכי קטן. הכי קומפקטי ותופס פחות מקום בבית
  • מינימום עלות: אפשר להסתפק בערכה הבסיסית שעולה לרוב מתחת ל-400 ש"ח (ואפילו אם באמת רוצים אפשר לצמצם גם אותה) ולרוץ עם זה לכל שנות התחביב
  • יום הבישול הכי קצר
  • הכי קל ללמוד את יסודות העבודה

חסרונות

  • חומרי גלם לבאץ’ יוצאים יותר יקרים
  • קשה לעלות מעל נפח של 20 ליטר אם רוצים בישולים גדולים יותר
  • יש פחות מקום לשליטה על התהליך: כל שלב המאש וקביעת תכונות הבירה התלויות בו כבר נעשו במפעל
  • יש יותר מקום לעבוד לא נכון עם חומרי הגלם: קירמול יתר של התירוש, איזומרציה לא איכותית של הכשות, מהילה וקירור לא נכונים שמובילים לטעויות במדידות או לשוק לשמרים וכן הלאה

2. רכז בנפח מלא

בדומה למערכת הקודמת, גם בזו עובדים עם רכז לתת, אבל מרתיחים את כל נפח האצווה בסיר אחד

יתרונות

  • יום בישול קצר יותר בהשוואה לבישול מגרעינים בלבד
  • יש פחות סיכוי לשימוש לא נכון בחומרי הגלם בהשווה לבישול בנפח חלקי
  • אפשר לעבוד באיזה נפח אצווה שרוצים: קל להכין אצוות גדולות מ-20 ליטר

חסרונות

  • מחייב ציוד ייעודי לתחביב שהוא יותר גדול: סיר, אמצעי חימום ואמצעי קירור (או צ’ילר או ג’ריקן נו-צ’יל, שהוא פחות קומפקטי מהדליים שבערכה)
  • מאריך את יום הבישול: לוקח יותר זמן לחמם ולקרר
  • חומרי גלם יותר יקרים מאשר בישול גרעינים בלבד שכנראה ניתן לבצע באותה מערכת עם שינויים מינוריים

3. מערכת BIAB על גז

מערכת לבישול מגרעינים בלבד. כל שלבי העבודה קורים בסיר הבישול: גם המאש וגם הרתיחה בנפח מלא. את הגרעינים משרים בסיר בתוך שק בד או סלסלת נירוסטה ושולפים אותם החוצה, ממש כמו תיון ענק.

יתרונות

  • סגנון מערכות הבישול מגרעינים בלבד הקומפקטי ביותר
  • הכי קלה ומהירה לנקיון
  • מכילה הכי פחות פריטי ציוד לבישול אולגריין ולכן לרוב זולה יותר לבניה
  • הכי קל לעבור אליה מבישול מבוסס רכז: השלבים מאוד דומים, אין הרבה חדש ללמוד, לפחות בהתחלה
  • בסיס טוב לשיפורים ושדרוגים בעתיד (מעבר לחשמל, למיחשוב)

חסרונות

  • מצריכה בניה עצמית, מה שלא מתאים לכולם
  • נהיות מסורבלות בנפחים גדולים: יותר קשה לערבל, יותר קשה להרים את הגרעינים החוצה
  • לעיתים סובלות מבעיות נצילות (50-60%) ומחייבות נקיטת אמצעים כדי להתגבר על זה: סחרור הנוזל, ערבול הגרעינים, שטיפת גרעינים…
  • קצת יותר מורכב לבצע שלבים של הצללת התירוש בסיום המאש (וורלוף)
  • צריך למצוא דרך לשמור על הטמפ’ במהלך המאש

4. מערכת EBIAB DIY לא ממוחשבת

מערכת BIAB שבמקום לחמם אותה על כירת גז - מתקינים בה גוף חימום ורגש טמפרטורה, ושולטים עליהם בעזרת בקר טמפ’ מסוג PID. פעמים רבות גם משלבים עם משאבה. לצפייה בוובינר שלנו על מערכות כאלה.

יתרונות

  • כל היתרונות שכבר מנינו למערכת BIAB על גז
  • יחסית קל וזריז לעבור אליה אם יש כבר מערכת BIAB בבניה עצמית, שהיא מבוססת גז
  • הוספה של גו"ח מאפשרת שליטה מדוייקת יותר על טמפ’ המאש ואפילו ביצוע מדרגות טמפ’ אם רוצים
  • רתיחה זריזה יותר כי גוף החימום טבול בנוזל
  • קל לעבור ממנה למערכת ממוחשבת אם רוצים
  • חסינה יותר, בהשוואה למערכת EBIAB ממוחשבת - לא תלויה ברשת או ביציבות של שום תוכנה - Off the grid

חסרונות

  • כל החסרונות שמנינו למערכת BIAB על גז
  • בנוסף לבניה העצמית של המערכת, מצריכה התעסקות בחשמל, שזה באופן רשמי אסור, וצריך למצוא חשמלאי שיסכים ללוות את הפרוייקט
  • עלויות גבוהות יותר מאשר מערכת BIAB על גז
  • לא מנצלת את כל היכולות של הציוד החשמלי: כבר יש גו"ח, משאבה, סנסורים… למה לא לשלוט עם מחשב ולהכניס אוטומציות, תקשורת ודיוק רב יותר?

5. מערכת EBIAB DIY ממוחשבת

דומה מאוד למערכת הקודמת, רק שבמקום לשלוט על גוף החימום והמשאבה בעזרת בקר PID ומתגים פשוטים, השליטה נעשית בעזרת מחשב קטן ותוכנה. לצפייה בוובינר שלנו על מערכות כאלה.

יתרונות

  • כל היתרונות שכבר מנינו למערכת EBIAB ללא מחשב
  • מאפשרת אוטומציות, שליטה מרחוק, שילוב של תוספים מעניינים
  • מאפשרת אינטגרציה עם עוד פרוייקטים של בישול בירה ביתית
  • מקלה על יום הבישול

חסרונות

  • כל היתרונות שכבר מנינו למערכת EBIAB ללא מחשב
  • יקרה יותר לבניה
  • מורכבת יותר לבניה
  • חשופה יותר לתקלות, באגים, בעיות תקשורת ברשת הביתית ועוד

מערכת EBIAB קנויה

לקטגוריית הפורום לבעלי מערכות קנויות

יתרונות

  • כל היתרונות שכבר מנינו למערכות BIAB ו-EBIAB
  • לא צריך לבנות לבד, רק להוציא מהקופסה ולהתחיל להשתמש
  • יש “אמא ואבא” למערכת, ועם מי לדבר אם יש שאלות, תקלות וכדומה
  • מדובר על מוצר מדף ולכן רמת הגימור לרוב תהיה טובה יותר מאשר בניה ביתית, יש חוות דעת באינטרנט, קהילות משתמשים…
  • יש הרבה מוצרים משלימים ושדרוגים שאפשר לקנות: הרחבות של הסירים לבאצ’ים גדולים יותר, ראשי זיקוק, ג’קטים לשמירה על טמפ’ ועוד ועוד
  • חלק מהן גם ממוחשבות ונשלטות עם אפליקציה, יש אינטגרציה למוצרים נוספים כמו תוכנות בישול ועוד

חסרונות

  • עשויה להיות יותר יקרה מאשר בניה עצמית, אם כי היום כבר לא בטוח
  • מגיעה כמו שהיא: לא בהכרח מותאמת אישית למשתמש. קצת יותר מורכב לבצע שינויים או להוסיף תוספות שרוצים
  • לחלק מהמערכות יותר מורכב להשיג חלקי חילוף אם משהו מתקלקל

6. מערכת 3 כלים Old School על גז

מערכת שבה השלבים מתרחשים במיכלים שונים: המאש קורה במיכל ייעודי, לרוב עשוי מצידנית כדי לשמור על טמפ’, הרתיחה קורית בסיר, ולרוב יש סיר נוסף שבו נמצאים המים שישמשו לשטיפה של הגרעינים בסיום המאש. מערכות כאלו יכולות להיות בלי חשמל בכלל, ולהתבסס על גרוויטציה כשכל כלי נמצא גבוה יותר מהכלי הבא שהוא צריך להעביר אליו את הנוזל. הכלים גם יכולים להיות באותו גובה אבל אז צריך משאבה.

יתרונות

  • זולה יחסית לבניה
  • נוחה לעבודה בנפחים גדולים: לא צריך להרים שק / סל גרעינים ששוקל המון
  • קל לשמור טמפ’ במאש כי עובדים עם צידנית
  • לרוב הנצילות תהיה בתחום הסביר גם בלי נקיטת אמצעים מיוחדים
  • קל לבצע שטיפת גרעינים
  • נוחה לביצוע בישולים רודפים אם רוצים (באץ’ אחרי באץ’ או פארטיגייל)

חסרונות

  • שלושה כלים = יותר כלים לשטוף
  • מצריכה הרבה בניה עצמית
  • מאוד לא קומפקטית. צריך ממש מקום ייעודי לכל הציוד
  • לא הכי מדוייקת כי היא על גז
  • הרבה עבודה פיזית

7. מערכת RIMS

Recirculated Injection Mashing System
מערכת די דומה לקודמת, אבל עם תוספת של גוף חימום מחוץ למיכל המאש. במערכת כזו התירוש נמצא בסחרור במהלך זמן המאש: יוצא מתחתית המיכל, עובר דרך צינור שיש בו גוף חימום, וחוזר מהחלק העליון של מיכל המאש. דרך אחרת היא להכניס את גוף החימום לתוך מיכל המאש ולהרים את הגרינים מעליו על ידי שימוש בתחתית מחוררת (False Bottom), אבל אז כבר סביר שעדיף ללכת על EBIAB.

יתרונות

  • שליטה מדוייקת יותר על טמפ’ המאש וביצוע שלבים שונים במאש אם רוצים
  • מאפשרת סינון נוח ואיכותי של התירוש: וורלוף קורה במערכת באופן אוטומטי מעצם פעולתה
  • עליה בנצילות כי התירוש תמיד בתנועה

חסרונות

  • החסרונות שכבר הוזכרו בדבר בניה עצמית ועבודה עם חשמל
  • קצת יותר מציקה לבניה וניקיון מאשר EBIAB

8. מערכת HERMS

מאוד דומה למערכת הקודמת, אבל עם שיטת חימום אחרת: במקום שחימום המאש יתבצע על ידי סחרור של התירוש על גוף חימום, מחממים את הסיר עם מי הספארג’, והתירוש עובד בתוך סליל שטבול במים החמים האלה, ומתחמם על ידי החלפת חום. מאוד דומה לצ’ילר טבול אבל הפוך. המים בסיר הספארג’ (שנקרא HLT) נמצאים כל הזמן גם בסחרור בסיר כדי להבטיח שהטמפ’ אחידה. לקריאה על מערכת HERMS ממוחשבת של @liavgi

יתרונות

  • מערכת בישול ב-3 כלים הכי נוחה ומדוייקת
  • מאפשרת ביצוע מאש מדוייק ושלבים במאש
  • נוחה לביצוע בישולים רודפים אם רוצים (באץ’ אחרי באץ’ או פארטיגייל)
  • מאפשרת סינון נוח ואיכותי של התירוש: וורלוף קורה במערכת באופן אוטומטי מעצם פעולתה
  • נוחה להפקה של באצ’ים גדולים מאוד
  • עליה בנצילות כי התירוש תמיד בתנועה

חסרונות

  • מצריכה הכי הרבה ציוד: שני גופי חימום, שתי משאבות, שלושה סירים
  • הכי גדולה ומסורבלת: תופסת הרבה מקום, יש המון צינורות וכבלים שרצים בכל מקום
  • הכי יקרה לבניה
  • המון ציוד לנקות